Indvandrere er integreret i julefrokoster

I løbet af de seneste seks år har de danske arbejdspladser tilpasset julefrokosterne, så der tages hensyn til både muslimer, vegetarer og fedtforsagere.

Modelfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Det siger Torben Møller-Hansen, direktør for Foreningen Nydansker, på baggrund af en omfattende kortlægning af integrationsindsatsen på 1000 danske virksomheder, skriver Kristeligt Dagblad.

- Julefrokosterne er et godt eksempel på det, som er vores klare indtryk: At man i 2007 har fundet pragmatiske, simple og elegante løsninger på det, som tidligere blev udråbt som uløselige problemer med religiøse barrierer på arbejdspladsen, siger direktøren.

Han henviser her blandt andet til den debat, som fulgte, da møbelvirksomheden Ikea i efteråret 2001 oplyste, at den traditionelle julefrokost var erstattet af en mere kulturneutral vinterfest i november. Kritikken haglede ned over Ikea, kulminerende med Dansk Folkepartis krav om, at forbrugerne skulle boykotte Ikea, fordi Ikea boykottede julen.

At Ikea fortsat gav støtte til medarbejdere, der ville holde julefrokost, druknede i det oprørte mediehav.Nu ser det ud til, at mange virksomheder er fulgt i Ikea's fodspor og har indrettet julefrokosten, så alle kan deltage.

En undersøgelse foretaget af Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet (NNF) og Analyse Danmark viste sidste år, at indvandrere i stort tal deltager i julefrokoster. På de virksomheder, der har indvandrere ansat, svarer 82 procent af NNF-medlemmerne, at indvandrerne er med, og to tredjedele svarer, at der bliver taget hensyn til madvaner for medarbejdere med anden etnisk baggrund.

- For os handler integration på arbejdspladsen ikke kun om det praktiske arbejde, men også om at gøre alle til en del af det sociale fællesskab. Også folk med anden etnisk herkomst, siger forbundsformand i NNF, Ole Wehlast.Virksomhederne har dog undladt at gentage det, som måske var Ikea's to fejl.

Flere i branchen påpeger nemlig, at mens såvel menu som underholdning varierer meget, ligger det urokkeligt fast, at festen skal foregå i december og hedde noget med jul.

- For enhver dansker er der en masse varme og rare fornemmelser i ordet jul. Ordet vinterfest rammer ikke det samme, siger Torben Møller-Hansen.