Industrien forventer ny overenskomst i weekenden

Slutspurten har sat ind i forhandlingerne om en ny overenskomst for de godt 240.000 ansatte i industrien og 6000 virksomheder.

Udover lønnen vil især uddannelse få stor opmærksomhed under kommende forhandlinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Industriens aftale, som Dansk Industri forhandler sammen med modparten CO-industri, lægger rammerne for udviklingen på resten af det private arbejdsmarked på DA-området i de kommende to år. Den vil derfor også sende et signal til de øvrige områder som byggeriet, og detailhandlen om hvor meget parterne hver især kan forvente.Weekendens aftale vil ikke fastlægge lønnen, fordi den er et såkaldt minimallønsområde, hvor lønnen forhandles lokalt på virksomhederne. Men niveauet for mindstesatserne vil alligevel indikere, hvorvidt lønmodtagerne kan forvente at bevare reallønnen efter de lokale forhandlinger. Det er et mål for fagbevægelsen, som efter fire år med mindre i lønposen nu har forventninger om en reallønsfremgang. Lønmodtagerne argumenterer med, at ledigheden er hastigt faldende for de faglærte, og at eksporten går godt.

Mindstesatserne vil også få betydning for det såkaldte normallønsområde, hvor hele lønnen bliver fastlagt centralt og som blandt andet tæller transportsektoren og fødevareindustrien.Udover lønnen vil især uddannelse få stor opmærksomhed. Selv om industrien er ved at være ude af krisen, er efteruddannelse stadig et højt prioriteret ønske for fagbevægelsen at få mere efteruddannelse til medlemmerne, især i opsigelsesperioden. Omvendt vil arbejdsgiverne kun betale for uddannelse, som er direkte målrettet virksomhederne. Et andet tema er vikarer,hvor fagbevægelsen ønsker at begrænse brugen til fordel for flere fastansatte. 

Claus Jensen, som er formand for Dansk Metal leder for første gang forhandlingerne på fagbevægelsens vegne, mens Karsten Dybvad og vice-direktør Kim Graugaard forhandler for virksomhederne.