Indflydelse og et bedre arbejdsliv

To bøger ser på hver sin side af arbejdslivet.

Foto: Jeppe Michael Jensen. Henrik Ørholst deler stjerner ud til business-bøger.
Læs mere
Fold sammen

Det er ikke nemt at være et menneske. Det gælder uanset, om det er på jobbet, eller om det er i privatlivet. Derfor er der stor efterspørgsel efter rådgivere og coaches, der kan fungere som »lods i livet«, således at de værste problemer undgås.

»Manual til et bedre arbejdsliv« er en nemt tilgængelig bog til dem, der synes, det hele er en tand for meget. Det er Marianne Boje Andersen, der med en psykologbaggrund i rygsækken, har skrevet bogen. I dag arbejder hun som selvstændig erhvervspsykolog og proceskonsulent.

For mange kokke

Der er flere medskribenter på bogprojektet. Men det er ikke nogen særlig spændende bog. Måske er en af forklaringerne, at målgruppen er uklar. Den henvender sig til mange mennesker.

Det er dog helt sikkert, at det ikke er en bog, som henvender sig til betonarbejderen, der arbejder under akkord og samtidig udsætter sig for en større fare på jobbet end de fleste andre i Danmark. Der mangler eksempler gennem hele bogen, som kan rykke bogen lidt væk fra de gennemsnitlige betragtninger, der gennemsyrer bogen.

På den anden side er der mange henvisninger til undersøgelser, bøger og andet godt læsestof. Her var det blevet en meget stærkere bog, hvis man var gået linjen ud, og der havde været bidrag fra mennesker, der havde haft hånden på kogepladen i hverdagen og ikke bare fungeret som rådgivere på sidelinjen.

»Manual til bedre arbejdsliv« er den klassiske bog, der vil finde en læserskare i HR- og uddannelsesafdelingerne. Det er HR-snak, der ikke rigtigt rykker noget. Til gengæld er der saft og kraft i kapitlet »Tryk stop i god tid«. Det er et portræt af en stressramt. Her bliver der tegnet et billede af en konkret person (en IT-projektleder) og de udfordringer, han kæmper med.

Et andet stærkt kapitel handler om »Flow«. Det er professoren med det umulige navn; Mihaly Csikszentmihalyi (lad være med at prøve at udtale det), der har udviklet teorien om Flow, som er en koncentreret tilstand, man kan bringe sig selv i. Her forsvinder tidsfornemmelse, og det er en positiv tilstand. De to kapitler er bogens stærkeste og burde foldes mere ud. Der er for meget i bogen, der lige sniger sig op på 200 sider.

Velskrevet debut

Så er der mere liv i »Personlig indflydelse«, som er skrevet af Morten Sehested Münster. Her er det ikke den enkelte medarbejders arbejdssituation. Her handler det om, hvordan man skal flytte mennesker, holdninger og produkter.

Det er en meget velskrevet bog. Sproget er kvikt og frisk. Det er ikke en bog, der går dybt med tunge og avancerede teorier. Det er godt og let læsning, som kan bruges til inspiration til at sætte gang i de positive tanker. Der er en tankeoriginalitet, som findes i Freakanomics. En bog, som der henvises til i »Personlig indflydelse«.

Det er forfatterens første bog. Han er en flittig blogger. Han har et talent for at skrive bøger, og derfor glæder jeg mig til at læse den næste bog. Hvis der er planer om det.

Eksemplets magt

Der er mange eksempler i bogen, som er både tankevækkende og sjove. Ikke mindst om medarbejderne i Magasin som natten til tredje juledag (store byttedag), har mere end almindeligt travlt, og de må arbejde indtil klokken 3.00 om natten.

»Udefra ligner det en kamp om at begynde januarudsalget tidligere end konkurrenterne, men en butikschef har afsløret den egentlige årsag for mig. Kunderne kommer i hobetal og bytter gaver den første hverdag efter jul, og derfor er det potentielt den dag på året, hvor Magasin mister flest penge. Januarudsalget er sat i værk for at pirre »nu når jeg alligevel er her-følelsen«, inden folk bytter gaverne og tager pengene med sig ud af butikken. Kunderne har jo allerede »skoene på« og favnen fuld af penge, og udsalget er designet til at forhindre dem i at tage pengene fra byttevarerne med hjem«.

Sådan. Der er mange eksempler af den slags, og det gør det til en interessant praktisk bog. Det er bestemt ikke en teoretisk bog. Dog er der omfattende litteraturhenvisninger.

Læs også Henrik Ørholst på twitter.com/Orholst