Inddrag alle medarbejdere i innovation og udvikling

Når lederen vil skabe udvikling, er det en god idé at involvere så mange medarbejdere som muligt i processen. Det optimale er at sætte et hold, der både tæller idémagere og personer, som er gode til at gribe de bolde, der bliver kastet op, lyder rådet i Ugens Dilemma.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han sætter spørgsmålstegn ved alt, kommer med idéer hver eneste dag, og han kaster en kaskade af bolde i luften uden at gribe dem igen. I den seneste udgave af Ugens Dilemma, som foregår i IT-afdelingen i en større kommune, er flere kollegaer blevet trætte af den nye medarbejder Jacob og hans bombardement af idéer og ændringsforslag. Flere af medarbejderne ser det som brok. Lederen er nu blevet bekymret for, om Jacob passer ind i afdelingen. Omvendt sætter hun pris på hans initiativrighed, da der netop er brug for udvikling og innovation i afdelingen. Så hvad kan lederen gøre i en sådan situation?

”En kritisk medarbejder, der stiller spørgsmålstegn ved tingene, er en god medarbejder, fordi han ofte vil udfordre gamle vaner og måder at gøre tingene på. I den konkrete situation synes problemet snarere at være, at Jacob tilsyneladende er den eneste, der kommer med idéer. Dette er ikke en optimal situation for IT-lederen, der vil skabe en mere innovativ afdeling,” mener ledelsesrådgiver Helle Bruun Madsen fra Lederne.

Ifølge Helle Bruun Madsen kan lederen bedst fuldføre sin mission om mere udvikling ved at involvere alle medarbejdere i processen. Hun peger på, at det ikke er nok med én medarbejder til dette arbejde.

”Det er vigtigt at have mange øjne og flere perspektiver på, når lederen ønsker mere udvikling og dynamik. Jeg anbefaler derfor løsning 2, hvor lederen indfører en brainstorm for hele afdelingen en gang om måneden,” siger Helle Bruun Madsen og uddyber:

”Der er brug for forskellige typer på et hold. Både dem, som får idéer og dem, der er gode til at gribe de bolde, der bliver sendt op i luften. Der er også brug for dem, som er gode til at stoppe op og se på tingene med kritiske briller. Forskellighed gør stærk. Ved at inddrage og involvere alle medarbejderne kan der desuden opstå en meget højere grad af ejerskab og forpligtelse over for de nye tiltag.”

Ledelsesrådgiveren understreger, at lederen selv bør gå foran i arbejdet med at skabe udvikling og innovation og vise, at hun støtter op om processen ved for eksempel selv at tage aktivt del i denne.

”Det er dog lederen, der i sidste ende træffer beslutningerne om, hvilke idéer, der skal og kan føres ud i livet. Der skal måske opbygges en idébank, og der skal foretages nogle prioriteringer, og det er lederens opgave,” siger Helle Bruun Madsen.