Import fra Kina trykker de danske lønninger

Konkurrencen fra Kina har konsekvenser for danske lønninger. Ny forskning dokumenterer for første gang, at de lavtuddannedes løn falder, når kineserne erobrer markedsandele.

Hver gang kinesiske virksomheder erobrer en tiendedel af et dansk marked, falder reallønnen 5 procent blandt danskere uden en videregående uddannelse i samme branche Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Import fra Kina gør lavtuddannede danskere fattigere. Når vi køber kinesiske varer i stedet for danske, koster det ikke kun arbejdspladser herhjemme. Det går også ud over de danske lønninger.

Det skriver Ugebrevet Mandag Morgen på baggrund af nyt forskningsprojekt fra Københavns Universitet, der udkommer mandag.

Hver gang kinesiske virks    omheder erobrer en tiendedel af et dansk marked, falder reallønnen 5 procent blandt danskere uden en videregående uddannelse i samme branche. For en ansat, der tjener 185 kroner i timen, svarer det til et lønfald på 9 kroner.

Konsekvenserne er til at tage at føle på, forklarer en af de forskere, der har været med til at lave undersøgelsen:

»De ansatte uden videregående uddannelse lever i en virkelighed, kendetegnet ved reallønsnedgang og usikre ansættelsesforhold,« siger Jakob Roland Munch, der er professor i økonomi ved Københavns Universitet.

Mens ansatte uden en videregående uddannelse taber på konkurrencen, formår de højtuddannede at holde skansen. Ansatte med en videregående uddannelse skifter job og sågar branche, hvis deres stilling bliver truet i en virksomhed, der er under kinesisk pres. Det har medarbejdere uden en videregående uddannelse ikke samme muligheder for, viser undersøgelsen. Derfor er vejen ud af den dalende lønudvikling at kravle op ad uddannelsesstigen, forklarer Jakob Roland Munch.

»Undersøgelsen bekræfter det efterhånden velkendte billede, at virksomhederne efterspørger folk med videregående uddannelser, der kan arbejde selvstændigt og kreativt. Hvis vi skal være mere konkurrencedygtige, må vi derfor løfte uddannelsesniveauet,« siger han til Ugebrevet Mandag Morgen.

Det synspunkt hilser de velkomment i fagforbundet 3F, der organiserer omkring 350.000 faglærte og ufaglærte danskere.

»Konkurrencen er hård, også fra Kina. Derfor må de danske virksomheder hele tiden være på tæerne og forbedre kvaliteten og effektiviteten. Hvis det skal ske, kræver det naturligvis også dygtige medarbejdere, så løbende efteruddannelse er klart en forudsætning for, at vi kan klare os i konkurrencen,« siger forbundssekretær Søren Heisel .

Mere effektive virksomheder kan dog ikke gøre det alene, mener professor i økonomi på CBS Niels Westergård-Nielsen, som Ugebrevet Mandag Morgen har forelagt resultaterne i den nye undersøgelse. Han peger på, at undersøgelsen netop viser, at de danske virksomheder ikke kan konkurrere med kineserne i de brancher, hvor de i dag taber job, og hvor medarbejderne oplever reallønsnedgang.

»Den øgede konkurrence er god for danskerne, der får billigere varer, men dårlig for virksomheder, der bliver ved med at lave de samme varer, som de hele tiden havde gjort. Svaret er ikke billigere produktion af de produkter, som kineserne i forvejen kan producere meget billigere, men at lave helt nye produkter,« siger han.