Ikke nok at hyre stjernemedarbejderen

Chefen kan ikke længere nøjes med at være nervøs for, at virksomhedens stjernemedarbejder bliver headhuntet - nu går rekrutteringsfirmaerne efter hele hold af medarbejdere.

Bag enhver stjernemedarbejder står nogle gode kollegaer. Det skal de danske chefer måske til at skrive sig bag øret.

Med højkonjunkturen og manglen på arbejdskraft er der nemlig grobund for en ny tendens i Danmark blandt headhuntere, hvor de rekrutterer hele grupper af medarbejdere og ikke kun "stjernen".

Den nye tendens kan støvsuge en virksomhed for "brainpower", skriver Ugebrevet Mandagmorgen.

Metoden er allerede stor i USA, den breder sig nu til Europa, og der findes et enkelt eksempel i Danmark.

Det er den islandske Knaupthing Bank, der foreløbig har hentet 18 medarbejdere fra Alm. Brand Bank og fem fra Carnegie i sine bestræbelser på, at etablere en investeringsbank i Danmark via datterselskabet FIH Erhvervsbank.

"Hvis ikke vi gjorde det, så er det ganske svært at etablere de aktiviteter, som vi har etableret her, på trods af, at vi er en bank, og på trods af, at vi ikke er uerfarne med hensyn til handel med værdipapirer. Jeg vurderer, at det ville tage flere år at bygge den kompetence op selv, hvor vi på denne måde er på plads på otte måneder eller noget i den stil," siger direktør for FIH Erhvervsbank til Mandagmorgen.

Lederen af den danske afdeling i headhunterfirmaet Korn/Ferrys, Steen Ernland, siger, at headhunting af medarbejdergrupper stadig ikke er accepteret i Danmark, men han tror det bliver almindeligt i fremtiden, og at kapitalfondenes stigende opkøb i Skanidinavien vil sætte skub i udviklingen.

"(...) jeg tror, at vi vil opleve, at det er markedsvilkårene i dag. Vi vil se, at det bliver mere normalt og mere accepteret," siger Steen Ernland til Mandagmorgen.

Mandagmorgen har gennemgået en række artikler om emnet i velansete internationale erhvervsmedier.

På amerikansk kaldes headhunting af grupper med et enkelt ord for "lift outs".

"For tre år siden eksisterede det ord ikke, men i dag er det et meget, meget varmt emne i forretningsverdenen," siger Steven Manchel, der er partner i advokatfirmaet Manchel and Brennan i Newton, til Boston Globe.

Når det kan være en god forretning, at headhunte hele grupper af medarbejdere fra en konkurrerende virksomhed skyldes det blandt andet, at virksomhederne i stigende grad organiserer arbejdet omkring effektive teams, skriver Mandagmorgen.

"Stjernemedarbejdere opererer ikke i et vakuum, de opererer som en del af et team, og deres succes skyldes i udstrakt grad deres samarbejdsrelationer i teamet," siger adjunkt ved Harvard Business School, Boris Groysberg.

"Det kan være fristende at fokusere på stjernen i organisationen, men denne succes bygger meget vel på mindre synlige spilleres bagvedliggende fodarbejde," siger han.