Ikeas ansatte skal have løn de kan leve af

Møbelkæden indfører frivilligt en mindsteløn på 83 kroner for sine britiske ansatte. Fra april næste år kobler Ikea sig nemlig på the Living Wage-kampagnen.

Foto: NEIL HALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye mindsteløn bliver på 9,15 pund  (cirka 97 kroner) i London, og 7,85 pund (godt 83 kroner) i resten af Storbritannien, og den vil betyde, at halvdelen af de ansatte vil få en lønforhøjelse, skriver avisen the Guardian.

De ansatte kan ikke takke deres fagforening for lønstigningen, men den private kampagneorganisation the Living Wage Foundation.

Organisationen, som bakkes op af den konservative regering, fører kampagne for at få britiske virksomheder til frivilligt at betale en mindsteløn - the Living Wage - som organisationen får beregnet i forhold til leveomkostningerne i London og resten af landet. I Storbritannien findes der i forvejen en lovbestemt mindsteløn, som lige nu er på 6,50 pund (cirka 69 kroner).

»At indføre the Living Wage er ikke kun det rigtige at gøre for vores medarbejdere, men det giver også god mening forretningsmæssigt. Det er en langsigtet investering i vores ansatte baseret på vores værdier og tro på, at en medarbejderstyrke med god aflønning og gode arbejdsforhold er i stand til at give vores kunder en rigtig god oplevelse«, siger Ikea i Storbritannien, ifølge the Guardian.

Ikea er den første detailhandler, som tilslutter sig kampagnen, og organisationen bag håber nu også at få andre detailkæmper som supermarkedskæden Tesco.

Om nogle få år, så vil virksomhederne blive tvunget. Den konservative regering bebudede nemlig for 14 dage siden, at den planlægger at indføre en National Living Wage på over ni pund frem til 2020 for ansatte over 25.

»Storbritannien fortjener en lønforhøjelse«, sagde finansminister George Osborne, da han fortalte nyheden, der dog ledsages af fastfrysning af boligtilskud og andre offentlige tilskud for folk i den arbejdsdygtige alder. Samtidig vil den nye nationale leve-løn heller ikke have en særlig sats for London.