Idéernes kravlegård fostrer stærke virksomheder

Uden husleje, opstartsudgifter og ensomhed udgør landets 13 udviklingshuse, Idea House, en næsten surrealistisk ramme for mange iværksættere. Ud af 'vuggen' kommer stærke virksomheder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rigtige opfindere sidder i en kælder. Eller i et Idea House. De 13 væksthuse for unge iværksættere, der enten stadig er studerende eller har afsluttet en uddannelse for kort tid siden, er blevet en luksuriøs smutvej for unge med kreativ og innovativ skaberlyst.

Alt, hvad iværksætteren selv skal medbringe, er en moiltelefon og en computer. Så stiller Idea House kontor, mødelokale og sparring gratis til rådighed for ildsjælen. I Esbjerg, hvor en af landets Idea House’s har hjemme, har det betydet en lettet karrierevej for de i alt 24 virksomheder, der har trådt sine barnesko i den idérige bygning.

Netop nu, hvor Idea House i Esbjerg har eksisteret i to år, er der syv virksomheder i huset. Tre af dem er lige nu på vej ud i egne lokaler, og for to af dem er det med investor-beløb på henholdsvis 1,5 og 1,6 millioner kroner.

Saftsuseme- Det er fantastisk. For eksempel her i Esbjerg, hvor IT-Forum for nylig opgjorde, at der kun er i alt otte software-virksomheder. De tre virksomheder, der nu flyver fra reden herfra, arbejder allesammen med software, så procentmæssigt stiger antallet af software-virksomheder i Esbjerg pludselig en pæn del, siger projektleder Ulrik Blom.

Virksomhederne flytter typisk over i Esbjergs udviklings- og forskerpark, når de er klar til at stå for huslejen selv. Det største tab, når de flytter, er ikke pengene, men den daglige pingpong med de andre i Idea House.

Godt nok sidder der én i den ene ende, som udvikler en fladskærm, hvor man kan møblere sit hjem virtuelt, mens en anden har skabt et computerbaseret læringsprogram til offshore-medarbejder, og en tredje er ved at lave en portal med alle tilbud inden for alternativ behandling. Altså helt forskellige produkter. Men alligevel bruger iværksætterne hinanden meget.

- I virkeligheden er det nok det allervigtigste. At der er en ånd med, at man hjælper hinanden. Noget af det fedeste er, at virksomhederne har det med for eksempel at tage hinanden med til møder, for eksempel med en interesseret investor. Så tager de lige en af de andre fra Idea House med også, så han eller hun også kan få sagt goddag, og så der er én til at sparre med bagefter, siger Ulrik Blom.

Programmer til børn33-årige Kenneth Krogsgaard er en af de begejstrede iværksættere på Idea House. Om cirka et halvt år flytter han på egen matrikel med sin virksomhed Spell Media, der udvikler interaktive, virtuelle læringsprogrammer til børn. Computeren viser et billede af for eksempel en sky, og så skal barnet - iklædt et par specielle handsker - gribe ud i luften for at fange de rigtige bogstaver. I den rigtige rækkefølge.

- Jeg begyndte at lege med idéen, mens jeg var ansat som systemudvikler hos Vestfrost, og fordi jeg selv havde et par børn i folkeskolens mindste klasser. Da jeg så en dag i svømmehallen stødte på Ulrik fra Idea House, blev det en langt bedre start på min nye virksomhed, end jeg havde kunnet drømme om. Her skal man ikke tænke på at betale 7000 kroner i husleje for at have et kontor, og så har vi hinanden til at trække os op på dage, hvor det ikke rigtig glider, siger Kenneth Krogsgaard.

Han har Syddansk Innovation og en check fra dem på 1,6 mio. kroner i ryggen, når han fra nu af finpudser sine læringsprogrammer. Planen er, at programmerne både skal være på dansk, engelsk, svensk, norsk og islandsk. Og at få programmet markedsført på Island bliver ikke noget problem. I Idea House er der nemlig også en islænding, så han får en stak cd’er med i tasken, næste gang han skal hjem til øen.