»I dagens Danmark er det mere normen end undtagelsen«

Det faldt Frederik Kromann Jespersen helt naturligt at tage sin fulde barsel. Han er advokat i Gorrissen Federspiel, som tilbyder de mandlige ansatte de to ugers lovsikret fædreorlov og ti ugers forældreorlov med fuld løn.

Frederik Kromann Jespersen er advokat i Gorrissen Federspiel. Her bistår han danske og udenlandske virksomheder i sager vedrørende immaterialretlige forhold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Advokatbranchen er traditionelt et mandsdomineret erhverv, hvor barsel langtfra har været normen. Men barsel har efterhånden fået fodfæste på langt de fleste advokatkontorer.

Frederik Kromann Jespersen arbejder som advokat i Gorrissen Federspiel og oplevede ingen problemer eller løftede øjenbryn i forbindelse med sin barsel. Da den i dag 35-årige advokat blev ansat i firmaet tilbage i august 2016, var barselsvilkårene også en faktor. Han så det »som en naturlig del af ansættelsesforløbet«.

»Det var bestemt noget, jeg tænkte over. Da jeg blev ansat, havde jeg en alder, hvor det var meget relevant at tage det med i overvejelserne,« siger han.

I det forgangne år afholdt han alle de ti ugers forældreorlov med løn, som firmaet tilbyder.

»Jeg har ikke oplevet det som en kamp af nogen som helst art. Mit klare indtryk er, at barsel er noget, som der er bred opbakning til i firmaet. Ikke kun blandt kolleger på eget niveau så at sige, men også fra ledelsens side. Der er fuld forståelse for, at det i dagens Danmark er mere normen end undtagelsen, at det er sådan her det foregår. Så man må jo bestræbe sig på at passe det ind i det arbejdsliv, man nu engang har,« siger han.

»Kvinder er foran på point«

»Jeg brugte min barsel på at tage til babysvømning med min datter og en masse andre ting. Under ens forældreorlov har man for første gang en hel masse tid med sit barn, uden mor også er der. Kvinderne er jo lidt foran på point. Uanset hvordan vi vender og drejer det, har vi mænd jo som udgangspunkt kortere barsel end kvinder, så man må sørge for at få det bedste ud af den tid, man nu engang har med sit barn.«

Han arbejdede ikke under barslen, men forsøgte alligevel at holde sig orienteret under sin tid væk fra kontoret.

»Man må acceptere på godt og ondt, at det erhverv, vi har, kræver en hvis mental tilstedeværelse, hvilket også var grunden til, at jeg valgte at følge lidt med løbende. Det kan lyde meget dukseagtigt, men i bund og grund er det bare hjælp til selvhjælp.«

Frederik oplevede dog ikke, at det på nogen måde spolerede hans oplevelse med at holde barsel. Han ser det som en værdifuld investering i forholdet til sin datter.

»Jeg føler mig ret overbevist om, at jeg ville have haft et andet forhold til min datter i dag, hvis jeg ikke havde taget barsel.«