Hvornår har du tænkt dig at gå på pension?

Foto fra Iris. Fold sammen
Læs mere
Foto: David San Segundo Navas -AVILA-
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg føler mig faktisk ikke gammel, selv om min dåbsattest viser, at jeg ikke længere er 30 år. Derfor blev jeg lidt pikeret, da jeg for nogen tid siden havde møde med en samarbejdspartner, og han et stykke ind i vores samtale pludselig spurgte mig: »Hvornår har du tænkt dig at gå på pension?«

Spørgsmålet fik mig til at tænke på, hvorfor personer, så snart de runder 55 år, skal opleve denne fokus på, hvornår de har tænkt sig at forlade arbejdsmarkedet? I stedet burde fokus være på, hvordan vi kan fastholde og for den sags skyld tiltrække denne gruppe af ledere og medarbejdere, som har lysten, og som har så meget viden og erfaring at byde ind med i ofte mange år endnu.

Det må efterhånden gå op for virksomhederne, at det ikke længere er holdbart at holde f.eks. seniorsamtaler med medarbejdere, der er i begyndelsen af halvtredserne, for at tale om pensionering. Hvis samtalen derimod handler om spændende, kommende arbejds­opgaver og et fleksibelt arbejdsliv, vil samtalen og det fremtidige engagement straks blive et helt andet.

Faktisk hørte jeg for et par år siden om en større dansk virksomhed, som, når en såkaldt seniormedarbejder fratrådte, ikke holdt en egentlig exit-samtale, men derimod en kompetencesamtale. Disse oplysninger blev efterfølgende brugt, når der skulle rekrutteres til diverse projekter. Det betød, at en seniormedarbejder kunne arbejde i f.eks. et par måneder og derefter holde fri i en periode og fokusere på helt andre ting i privatlivet for så igen at møde ind i en periode og løse opgaver for virksomheden.

En sådan individuel fleksibilitet kan medvirke til at fastholde mange flere på arbejdsmarkedet i flere år, end vi ser i dag. Men det betyder også, at vi i virksomhederne må være indstillet på en ny måde at rekruttere på, en ny måde at organisere os på og ikke mindst en ny måde at lede på.

Det elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag bragte for nylig et meget interessant interview med den britiske ledelsestænker og psykolog Lynda Gratton, som er medforfatter til bogen »The 100-Year Life«. Snart indtræder de generationer, der bliver over 100 år gamle, på arbejdsmarkedet, og det vil medføre markante ændringer af arbejds­livet, som vi kender det i dag. Derfor anbefaler hun lederne at berede sig på den uundgåelige transformation.

En anden ting, som Lynda Gratton ser i fremtiden, er vores livsskift. I dag oplever de fleste kun to store skift, nemlig på vej ind og ud af arbejdsmarkedet, hvor fremtiden vil indeholde mange omstillinger, hvorfor det også bliver utroligt afgørende, at vi investerer i vore immaterielle ressourcer, dvs. evnen til at forblive produktive, holde os sunde og vitale samt fastholde og udvikle vores netværk.

Endelig nævner hun kravet til virksomhederne om fleksibilitet. Lynda Gratton oplever, at virksomhederne hidtil har været overraskende ignorante i forhold til det, de ansatte efterspørger. Og derfor forventer hun også at se voldsomme konfrontationer mellem organisationer og medarbejdere, før den helt store omstilling på dagens arbejdspladser vil finde sted.

»Voldsomme konfrontationer« lyder dramatisk, men hun har uden tvivl ret i, at vi bliver nødt til at kigge på bl.a. fleksibilitet, hvis vi vil gøre brug af seniormedarbejdernes kompetencer. Og vi skal væk fra den gammeldags tankegang om, at vi alle pr. automatik vil og skal pensioneres, når vi runder 60 år.

Tilbage til mit møde, hvor jeg fik spørgsmålet om min pensionering. Min samarbejdspartner ville egentlig bare give mig nogle gode råd og ønskede således på ingen måde at genere mig! Han runder snart 70 år, er stadig erhvervs­aktiv, når han har lyst og tid, og det har han tænkt sig at blive ved med lang tid endnu.