Hvorfor udnytter vi ikke livserfaringer?

Da jeg var 46 følte jeg mig gammel. Fra den ene dag til den anden. Jeg begyndte at holde øje med unges utålmodighed. Jeg noterede ældre han- og hunelefanters sendrægtighed og pompøsitet og lovede mig selv aldrig at holde hof og lange taler, når jeg blev lige så gammel.

Charlotte Mandrup, ledelsesrådgiver og forfatter om Mindfulness. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er otte år siden. Jeg føler mig stadig gammel. Og lejlighedsvis pompøs. Men jeg har lært at administrere den fysiske energi, nyde et langt større mentalt overskud og acceptere, at alder kun anerkendes af dem, der har den. Alderen fylder. Hos mig, hos mine klienter, i min jævnaldrende omgangskreds. Vi tænker over, hvad vi vil bruge vores tid på. Vi bekymrer os om at forblive relevante. Vi overvejer, hvad der er for sent, og hvad der ikke er.

I netværksgruppen udtrykte to 50+ årige mænd på hver deres måde, »Jeg er på toppen af mit game«. Det undrede mig ikke, for de fremstår på toppen af deres mentale, følelsesmæssige og fysiske formåen. Men hvad der undrede mig, var ha-ha’erne fra kredsen. Hvorfor synes vi, det er sjovt, når en 50+ årig, siger at han er i topform?

En klient omtalte en lederkollega: »Hun er lige fyldt 50 år, så hun har sikkert mistet troen på, at hun kan klare sig i en anden virksomhed«. En ven beskrev sin jobtrætte leder-mand: »Han er 60 år. Så uanset hvad han søger, vil han ikke få det.«

Tal fra Danmarks Statistik, Djøf og Epinion indikerer, hvor lidt værdi vi tillægger alder.

  • Medianalderen for danske ledere er 50 år, mens den er 55 år for Forbes 500 CEOere.
  • Hver anden medarbejder afskediget af staten er over 50 år.
  • Danskerne forventer i gennemsnit at trække sig tilbage fra jobbet når de er 65,5 år.
  • Hver tredje dansker over 50 år er bekymret for at miste deres job pga. alder.

På den anden side, kan mænd med længere videregående uddannelser (hvilket de fleste ledere har) forvente at leve i 82,7 år; hvilket er fem år længere end mænd uden uddannelse. For kvinder er det 85,5 år. Dvs. mennesker uden uddannelse kan forvente ti år som pensionister, mens højtuddannede kan forvente det dobbelte.

Så meget spildt viden!

Som kvinde i præstationsbranchen (foredrag, optræden, etc. ) er jeg meget opmærksom på, at selv om rynker delvist er ok, så er træthed det ikke. Men gæt engang – man ser trættere ud, når man bliver gammel. Derfor tyer mange af os til nåle, cremer og ekstremsport. Ikke for at fjerne rynker, men for at se friske ud. Fordi friskhed er tegn på vitalitet og energi; to altovervejende kompetencer i erhvervslivet.

Vi dyrker en ungdomskultur, der prioriterer energi, tempo og kortsigtede resultater over den form for erfaring, der kun udvikles gennem tid. Vi prioriterer tid, men ikke den erfaring, tid giver os. Vi værdsætter nye ideer højere end implementering. Vi dyrker formen og det overfladiske, men risikerer at miste den eksistentielle visdom og dybe erfaring, som gemmer sig bag et (måske) træt ydre.

Forskningen har vist, at vores kognitive evner ikke falder nær så markant med alderen, som vi tidligere troede. De falder med manglende brug og grundet en række livsstilsfaktorer. Men hvis vi skal bruge flere ressourcer på at opfatte nye data, så har vi et helt andet spektrum at relatere nye data til. Det er forskellen på at vide og forstå.

Som vi bliver ældre, er der færre neuroser og mindre aggression bundet op i vores karriere. Vores perspektiv bliver bredere, vi ved at alting er cyklisk, og vi har lidt tilstrækkelige tab til at forstå, at det ikke er karrieren, der tæller på dødslejet. De fleste af os bliver lidt nemmere at omgås, lidt mere empatiske, lidt smidigere. Kort sagt, lidt mere værdifulde ledere.

Tips til et langt ledelsesliv:

  • Hold dig i form fysisk, mentalt og følelsesmæssigt. Lad dig overraske, brug kroppen, træn din hjerne.
  • Lav en karriereplan i tide. Vid, at hvis du skal skifte spor, er det nemmest før 50; hvis du vil starte selv, kan du til gengæld gøre det, så længe din hjerne fungerer.
  • Økonomiser med din energi; lav mindre, tal mindre – men tænk mere.
  • Vær mindre reaktiv, sæt i højere grad agendaen.
  • Vær rollemodel for en ny helteadfærd: den kloge ældre mand/kvinde.