Hvordan sælger man en koncern med røde tal?

Rengøringskoncernen ISS har netop aflagt et solidt regnskab, og det er tid til salg. Men gælden er stor og bundlinjen rød. Berlingske Nyhedsmagasin stiller skarpt på ISS-toppens ømme punkter.

ISS-toppen: CEO Jeff Gravenhorst og CFO Jacob Stausholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan vil I afvikle gælden, når I hvert år har minus på bundlinjen?

CEO Jeff Gravenhorst: "Vi har rent faktisk et kontantoverskud i dag på 1 mia. kr. inden opkøb og investeringer. I de senere år har vi valgt at bruge pengene på opkøb i stedet for at afvikle gæld. Ved en børsnotering vil der selvsagt blive tale om en omlægning af gældsstrukturen."

Hvordan skal driftsmarginen løftes?

CFO Jakob Stausholm: "For det første er vi kommet godt gennem krisen, men Frankrig, Holland og Tyskland kan stadig performe bedre. Det tager tid, men de kommer tilbage på et højere niveau, der vil løfte selskabets margin. For det andet vil vores strategi, The ISS Way, hvor vi sikrer os mere effektivitet via vores excellence centre også være med til at løfte marginen globalt. For det tredje bliver vi ved med at vokse på emerging markets, hvor vi faktisk har en højere margin end på de mere modne markeder."

Hvor stor en andel udgør de globale kunder af jeres omsætning?

Jeff Gravenhorst: "I øjeblikket 2 mia. kr. eller tre procent af vores omsætning. Men det vokser i øjeblikket markant."

I vil gerne mere ind på det offentlige hospitalsmarked. Hvad er forskellen fra tidligere?

Jeff Gravenhorst: "Det er vigtigt at gøre sig klart, at ISS er en global, ikke en dansk forretning. Vi er meget mere kendt for vores drift af hospitaler i England end i Danmark. Der er vi ikke berygtet, som vi lidt uretfærdigt er her. Der er vi faktisk ret berømte. Det samme i Singapore Australien og Hongkong. I England er vi markedsleder på totale serviceløsninger til hospitaler. I Danmark er vi først begyndt at levere 100 procent integrerede løsninger. Den engelske model er en smartere løsning, hvor man giver alle services til en leverandør. Det giver synergier."

Hvis en kinesisk fond er interesseret i ISS, hvor godt passer det ind i strategien om at tale jeres værdi op?

Jeff Gravenhorst: "Jeg tror, det er vigtigt at tale om kapitalfonde og investeringsfonde. Er det en kinesisk kapitalfond, ville det da være okay med mig. Jeg er ligeglad med, hvem der køber os, så længe vi går efter den samme måde at drive forretning på."

Jakob Stausholm: "Det er ikke vores mission at tale værdien op. Vores opgave er at fortælle objektivt, hvordan vi opererer, så må andre værdisætte selskabet."

Læs stort interview med CEO Jeff Gravenhorst og CFO Jakob Stausholm i Berlingske Nyhedsmagasin fredag 12. november.