Hver tredje synes chefen gør det dårligt

925.000 danske medarbejdere er kritiske over for deres nærmeste chef. Det skader arbejdsmoralen og arbejdsglæden.

Foto: Bax Lindhardt
35 procent af ansatte i Danmark synes, at deres nærmeste chef gør sit arbejde dårligt. Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en undersøgelse lavet af konsulentvirksomheden Ennova.

- 925.000 danskere er utilfredse med chefen, og 100.000 danske chefer skulle ifølge deres medarbejdere aldrig have været ledere. Det er alt for mange, siger partner Henrik D. Sørensen fra Ennova til avisen.

Hver tredje medarbejder er ifølge undersøgelsen »yderst kritisk« over for deres nærmeste chef og oplever en dagligdag med uklare målsætninger, dårlig planlægning og mangel på medarbejderudvikling.

Det er især de ansatte i små virksomheder, der plages af dårlige ledere. Utilfredsheden skyldes ifølge flere eksperter mangel på lederuddannelse og viden om god ledelse.

Professor Steen Hildebrandt er en af de bekymrede eksperter.

- Dårlig ledelse giver ikke bare lavere arbejdsmoral og arbejdsglæde blandt de ansatte, men medfører også ringere produktivitet, ringere konkurrenceevne og ringere bidrag til det danske bruttonationalprodukt. Det er en alvorlig sag for virksomheden selv, men også for samfundet, at så mange ledere er dårlige, siger han til Jyllands-Posten.

Hos organisationen Lederne tager man kritikken til sig.

- En tredjedel af medarbejderne er et højt tal. For mange virksomheder formår ikke at rekruttere eller at udvikle kompetente ledere. Vi opfordrer de, der udnævner ledere, til at investere mere i at efteruddanne de rigtige, når de er blevet ledere, siger rådgivningschef Niels Henriksen.