Hver tredje på Danish Crown er udlænding

Trods fyringer af flere hundrede timelønnede ansatte vokser andelen af udenlandske slagteriarbejdere på Danish Crowns danske slagterier. På koncernens største slagteri i Horsens er 45 pct. ikke-danske statsborgere.

Hos Danish Crown understreger man, at det ikke er billigere at ansætte en polsk medarbejder. Løn for såvel udlændinge som danskere følger overenskomsten.?Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingskes jagt på virksomheder med mange udenlandske medarbejdere har ført os til Jylland, hvor Danmarks suverænt største slagterikoncern har til huse. Danish Crown beskæftiger hundredvis af polakker og 30-40 andre folkeslag. På slagteriet i Sæby er der f.eks. mange burmesere, og slagterikoncernen har fået flere priser for god integration.

Det seneste år har været hårdt for Danish Crown, som har sagt farvel til rigtigt mange ansatte. Men trods fyring af hundredvis af slagteriarbejdere, stiger andelen af ikke-danske statsborgere på koncernens slagterier.

»Ud af Danish Crowns 6.120 timelønnede medarbejdere er de 2.031, eller 33,19 pct. ikke danske statsborgere. Det tilsvarende tal var for to år siden 29,93 pct.,« oplyser slagterikoncernens pressechef Jens Hansen, som også fortæller, at på koncernens største slagteri i Horsens er koncentrationen af udlændinge endnu større. Her er 45 pct. af de timelønnede slagteriarbejdere ikke-danske statsborgere. Det svarer til 663 mand ud af 1.487 slagteriarbejdere.

»Det er ikke sådan, at vi bliver overløbet af danskere, der gerne vil arbejde på slagteri. Ansøgninger til Danish Crown, uopfordrede såvel som svar på stillingsopslag kommer i højere og højere grad fra udlændinge,« siger Jens Hansen, der vurderer, at en tredjedel af de uopfordrede ansøgninger kommer fra udlændinge.

I indeværende regnskabsår, som slutter 1. september, siger Danish Crown farvel til 400-500 timelønnede medarbejdere i bl.a. Faaborg og Ringsted. Danish Crown har de sidste 12 år kraftigt reduceret arbejdsstyrken i Danmark, som i 2001 omfattede næsten 16.000 personer. I dag er antallet af medarbejdere i Danmark nede på 8.500. Samtidig er arbejdsstyrken udvidet tilsvarende i udlandet, hvor koncernen beskæftiger 17.500 ansatte. I 2001 var tallet 7.300. Danish Crown har bl.a. flyttet løntunge processer til Tyskland, hvor timelønnen andrager 60-80 kroner.

Blandt de timelønnede ansatte i Danmark er de ikke-danske statsborgere som gruppe bedst til at fastholde deres job i forhold til danskerne.

»Vi opretter jobbanker, hvor ledige bliver tilbudt job, inden de bliver slået op. En del vælger at flytte til f.eks. Horsens. Men de udenlandske medarbejdere er mest mobile. En polsk medarbejder, der arbejder for os fire-fem dage om ugen i en begrænset periode, er meget mobil. Han kommer f.eks. fra Warszawa og kører til arbejde, og så gør det måske ikke den store forskel, om han skal til Faaborg eller Horsens,« siger Jens Hansen.

Det er langtfra noget lavtlønsjob at være slagteriarbejder. »Den overenskomstmæssige timeløn er p.t. 135,15 kr., som gives i oplæringsperioden. Den gennemsnitlige akkordløn efter oplæring ligger mellem 180 og 200 kr. i timen, så hos os er det ikke et spørgsmål om, hvorvidt det kan betale sig at arbejde.«

Jens Hansen understreger, at det ikke er billigere for Danish Crown at ansætte en polsk medarbejder. Løn for såvel udlændinge som danskere følger overenskomsten.

»Vi spørger os selv om, hvorfor det ikke er attraktivt for danskere at tjene deres penge her, hvis man står uden arbejde. Hvad er det, der holder folk tilbage? Danish Crown vil gerne bidrage til at få flere i gang, men spørgsmålet er, hvilken model, der skal til i praksis,« siger Jens Hansen.