Hver tredje føler sig diskrimineret ved barsel

Foto: Kristoffer Juel Poulsen

Negative kommentarer fra chefen og dårlig stemning. Degradering fra teamleder til printerassistent. Eller ligefrem en fyreseddel.

Hver tredje har følt sig diskrimineret på den ene eller den anden måde i forbindelse med graviditet eller barsel. Spørger man kun kvinderne, er det knap hver anden, der har oplevet det, viser en kortlægning fra Institut for Menneskerettigheder.

Det skriver Politiken onsdag.

Undersøgelsen bygger på svar fra knap 1.600 kvinder og mænd, der venter barn, eller som er blevet forældre siden 2008.

»Det er en foruroligende høj andel, og noget man bør se på med stor alvor«, siger Kenn Warming, der som sociolog og specialkonsulent hos Institut for Menneskerettigheder har været pennefører på rapporten.

Chefkonsulent hos Dansk Arbejdsgiverforening Lise Bardenfleth henviser til, at antallet af sager, der bliver ført om diskrimination på arbejdsmarkedet i forbindelse med barsel og graviditet, er faldende. Og mener, man som medarbejder har pligt til at sætte foden ned over for en arbejdsgiver, hvis man føler sig diskrimineret:

»Hvis du føler noget, kan det være meget svært for en arbejdsplads at agere på det, hvis den ikke ved, du har et problem«, siger hun.