Hver tredje chef kigger med, når du kritiserer arbejdsmiljøet

Næsten hver tredje kan godt glemme alt om at bruge den lovpligtige Arbejdspladsvurdering, APV'en, til at gøre opmærksom på alvorlige arbejdsmiljøproblemer.

En ny undersøgelse, som Epinion har foretaget blandt mere end 1.250 medlemmer af HK/Privat, viser at chefen kigger med i 29 procent af tilfældene, når ansatte HK'ere på det private område svarer på spørgsmål om deres arbejdsmiljø. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I hvert fald, hvis de er bange for, hvad chefen vil sige til kritikken.

Det skriver Avisen.dk.

I 29 procent af tilfældene kigger chefen nemlig med, når de ansatte HK'er på et private område svarer på spørgsmålene om deres arbejdsmiljø.

Det fremgår af ny undersøgelse, som Epinion har foretaget blandt mere end 1.250 medlemmer af HK/Privat ifølge Avisen.dk.

17 procent svarer i undersøgelsen, at nogle - for eksempel chefer - kunne se, hvad den enkelte medarbejder svarede, da der sidst blev udarbejdet en APV på deres arbejdsplads. 12 procent angiver, at alle i virksomheden kunne se deres svar.

Det er dybt problematisk, at ansatte ikke kan svare anonymt på spørgsmål om for eksempel dårligt psykisk arbejdsmiljø, mener June Halvorsen, arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat.

- Den manglende anonymitet betyder, at man ikke nødvendigvis kan regne med svarene i APV'en. Nogle vil enten nedtone problemer eller slet ikke bringe dem på bane af frygt for konsekvenserne. Det gør det sværere at at gøre noget ved problemerne, og det var jo ellers selve formålet med en APV, påpeger hun over for Avisen.dk.

I undersøgelsen svarer hver fjerde af de HK/Privat-medlemmer, som har deltaget i en ikke-anonym APV, at den manglende anonymitet påvirkede deres svar. 14 procent nedtonede problemerne for ikke at komme i klemme, mens 10 procent blev påvirket på anden måde:

June Halvorsen mener, at medarbejdere skal sikres ved en lovændring.

- Loven burde sikre medarbejderne fuld anonymitet, når de svarer på APV-spørgsmål om deres psykiske arbejdsmiljø, understreger hun.

Rikke B. Ørum, underdirektør og chef for HR og arbejdsmiljø i arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv, synes ikke, det er nogen god idé med lovkrav om anonymitet i forbindelse med APV'er.

- Hvordan processen skal være, og om den skal være anonym eller ej, er jo noget, den enkelte virksomhed selv bestemmer. Beslutningen tages i arbejdsmiljøorganisationen, hvor medarbejderne selv er repræsenteret, siger hun til Avisen.dk.