Hver femte projektleder er ikke klædt på til jobbet

Krydspres og evnen til at lede på flere niveauer er en del af jobbet som projektleder. Men hver femte projektleder har aldrig fået efteruddannelse og er ikke klædt på til at navigere i dette farvand. Det er problematisk, mener Ingeniørforeningen, IDA.

En ny IDA-medlemsundersøgelse blandt 659 projektledere viser, at 49 pct. af projektlederne oplever, at de arbejder i et krydspres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucky Business
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny IDA-medlemsundersøgelse blandt 659 projektledere viser, at 49 pct. af projektlederne oplever, at de arbejder i et krydspres. Det kommer til udtryk ved, at de måske nok har ansvar for at nå en deadline, men så har de hverken ansvar for projektets økonomi eller medarbejderressourcer. Dette pres fra flere sider er kort og godt et vilkår, hvis man er projektleder. En måde at sikre tryghed er en solid projektmodel, der fungerer som gardering undervejs, så projektet ikke løber af sporet. Få gode råd til denne her.

Derfor overrasker det Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i IDA, at 19 pct. af projektlederne ikke har fået skyggen af efteruddannelse til at navigere i dette potentielt konfliktfyldte farvand. Det kan også have betydning for, hvordan du som projektleder håndterer et påduttet team – få vejledning til det påduttede team her.

”Krydspres er en del af jobbet, når du arbejder som projektleder. Du er styrmanden, der skal få projektet sikkert i havn ’on budget on time’ med ressourcer, du måske ikke råder over selv eller med medarbejdere, du ikke selv har udvalgt til opgaven. Det kræver, at du har værktøjerne til både at lede nedad, opad og til siden. Derfor er det vigtigt, at du bliver udstyret med den rigtige værktøjskasse, så du kan håndtere disse udfordringer. I den kontekst er det en overraskelse, at lige knap hver femte slet ikke har fået efteruddannelse på dette felt,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Hun peger på, at højtuddannede med teknisk eller naturvidenskabelig baggrund ofte har stærke management-kompetencer, da de er kendt for at være bl.a. detaljeorienterede, analytiske, talstærke og dygtige til systematisk problemløsning. Til gengæld er de knapt så stærke, når det gælder de bløde ledelsesfærdigheder – de såkaldte leadership-kompetencer:

”Den dygtige projektleder kan ikke klare sig med stærke management-færdigheder alene. Leadership-færdighederne er lige så væsentlige. Det kan fx være i forhold til konflikthåndtering, trivsel, kommunikation eller coaching af medarbejdere med en anden baggrund end en selv. I undersøgelsen peger projektlederne også selv på, at det er her, at de er lidt tynde. Så de er fuldt ud bevidste om udfordringen,” siger Juliane Marie Neiiendam, med henvisning til, at mere end 30 pct. af deltagerne i undersøgelsen svarer, at de føler, at de mangler viden om konflikthåndtering, personlig kommunikation, motivation af projektdeltagere og medarbejderledelse.

Ofte er det en projektleders lod at lede og motivere projektdeltagere, de hverken har ledelsesansvar eller ledelsesmandat over, og samtidig skal de selv referere til en styregruppe. Er du projektleder uden ledelsesansvar – så læs mere om den uformelle leder her

Hvad skal der til, for at din arbejdsgiver holder på dig? pct

 

Og meget tyder på, at ønsket om mere efteruddannelse og kompetenceudvikling skal tages alvorligt af virksomhederne, hvis de vil holde på deres projektledere.

For når de spørges om, hvad der skal til, for at din arbejdsgiver holder på dig, svarer 50 pct.  Efteruddannelse. Det overgår både højere løn, mere indflydelse og større ansvar. ”Man må ikke undervurdere efteruddannelse og kompetenceudvikling som middel til både fastholdelse og tiltrækning af dygtige medarbejdere. Virksomheden sender et klart signal til i dette tilfælde projektlederen om, at dit arbejde er vigtigt og værdsat, og vi satser på dig. Og jo bedre projektlederen er klædt på til styre projektet, jo bedre lykkes projektet. Det kan aflæses direkte på bundlinjen. Der for er det vigtigt at virksomhederne anerkender, at projektlederrollen er udsat for at stort krydspres og klæder projektlederne på til at navigere i den rolle,” siger Juliane Marie Neiiendam. Læs også: Den perfekte projektleder findes ikke – og få konkrete råd til din projektlederkarriere

Artiklen er oprindeligt bragt på universe.ida.dk.