Hver femte mistænker kollega for alkoholproblem

Selv om masser af danskere tror, at en af deres kolleger døjer med alkoholproblemer, reagerer kun halvdelen på det.

Læs mere
Fold sammen
Koncentrationsbesvær, mange sygedage og en lugt af alkohol kan være tegn på, at en kollega drikker for meget, og faktisk tror eller ved hver femte dansker, at en af kollegerne på jobbet lider af netop den last.

Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Zapera har gennemført for 24timer.
Men kun hver anden reagerer rent faktisk på faresignalerne, og det er alt for få, mener Center for Rusmiddelforskning.

Årsagen til, at så få griber ind, er ifølge Karen Elmeland, lektor ved Center for Rusmiddelforskning, Aarhus Universitet, at alkoholproblemer betragtes som misbrug.
19 procent af dem, som ikke reagerer, siger da også, at de mener, at det er kollegaens egen sag, og 12 forholder sig passive, fordi de frygter kollegaens reaktion.

Ifølge Karen Elmeland gælder det om at bryde tabuet.

- I folks bevidsthed skal det være som at stoppe med at ryge. Vi taler åbent om at kvitte smøgerne, når vi sidder ved et middagsselskab - sådan skal det også være med alkohol, siger hun.

Alkohol- og specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kit Broholm er enig i, at tabuet skal brydes for at komme alkoholproblemerne til livs. Og så skal der indføres alkoholpolitik på arbejdspladserne.

- Man skal have en veldefineret alkoholpolitik, hvor medarbejderne inddrages i diskussioner om alkoholkulturen, hvis de skal kunne tale åbent om det. Man skal uddanne nøglepersoner på arbejdspladserne med kompetencer i forhold til, hvordan man griber medarbejdere med alkoholproblemer an, siger Kit Broholm til 24timer.

-    ulha