Hver femte højtuddannede udlænding vil væk

En undersøgelse blandt 400 højtuddannede udlændinge bosiddende i Danmark, viser, at hver femte overvejer at flytte.

Foto: Brian Bergmann

Det kniber for Danmark med at holde fast i kloge udlændinge, som skal afhjælpe manglen på højtuddannet arbejdskraft.

Det skriver Jyllands-Posten.

Hver femte tilflytter svarer i en undersøgelse, at de overvejer at forlade Danmark for at søge muligheder i andre lande.

Det er den uafhængige tænketank DEA, der har spurgt 400 højtuddannede udlændinge, og ifølge forskningschef Martin Junge trives et stort antal af disse dårligt i Danmark.

»Det vil være rigtig ærgerligt at miste en så stor del af de højtuddannede udlændinge, fordi de ikke befinder sig godt i landet. Vi ved, at disse højtuddannede udlændinge skaber masser af værdi i virksomhederne, ligesom de genererer skattekroner og indtægter til den offentlige sektor. Det er spild for Danmark, som kan komme andre lande til gode,« siger Martin Junge, der klandrer Danmark for at være for dårlig til at imødekomme de kloge udlændinges ønsker.

Det er mulighederne for fremtidig karriereudvikling, der betyder mest for, om de kloge udlændinge vælger at blive i eller forlade Danmark, mener Martin Junge.

Ifølge undersøgelsen har det høje danske skatteniveau en overraskende lille betydning for trivslen.

Andre undersøgelser har vist, at Danmark er et svært sted for udlændinge at skabe et socialt netværk i, siger seniorforsker og ph.d. Frederik Thuesen fra SFI - det nationale forskningscenter for velfærd.

Han er bekymret over Danmarks evne til at fastholde de kloge udlændinge.

»Vi risikerer brain drain, når de højtuddannede udlændinge flytter fra Danmark. Det er spild af tid og penge for alle, at de er her uden at opnå det, som de havde forestillet sig. Samtidig mister virksomhederne viden og erfaring, som de meget vel kunne have brugt,« siger Frederik Thuesen.

Minister for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Morten Østergaard (R) lover ifølge Jyllands-Posten, at regeringen til næste år vil fremlægge et udspil til, hvordan Danmark kan blive bedre til at fastholde kloge udlændinge.