Hvem skal afløse Straarup?

Der er ingen favoritkandidat til at overtage ledelsen af Danske Bank, men alligevel spekuleres der voldsomt i personer, til trods for at Peter Straarup tidligst går af om fire år.

Det kan blive en ikke-dansker som overtager ledelsen af Danmarks absolut største bank, Danske Bank. Sådan spekulerer en lang række kilder i dag i Jyllands-Posten.

Peter Straarup er »kun« 56 år, og han går ikke af inden for den nærmeste fremtid.

Af danske hovedkandidater til at efterfølge den enevældige topchef nævnes dog alligevel de to direktionsmedlemmer, kreditchef Per Skovhus og koncernøkonomidirektør Tonny Thierry Andersen.

Den 35-årige HR-direktør Lars Steensgaard Mørch bliver omtalt som en outsider. Og måske er han ikke så dårligt et bud. I hvert fald udpeges han som en uventet favorit i den nyligt udkomne bog »Straarup,« som er skrevet af erhvervsjournalisten Ole Mikkelsen. Han skriver:

»Lars Mørch besidder den specielle Danske Bank-beskedenhed udadtil. På et tidpunkt blev han spurgt af en journalist, hvordan det var lykkedes at komme så langt på så kort tid, hvortil han svarede: »Det er et tilfælde.« Den vending har Peter Straarup også brugt om sin karriere. Lars Mørchs beskedenhed er ikke falsk, men på de indre linjer er han ikke bange for at bruge albuerne for at komme frem.«

Ole Mikkelsen mener i modsætning til flere af Jyllandspostens kilder ikke, at Straarups afløseren bliver en udlænding.

»Når bestyrelsen skal udpege afløseren, vil de næppe søge efter kandidater uden for banken...Til gengæld er det ikke sandsynligt, at den kommende topchef findes i udlandet, selv om banken er blevet betydeligt mere international. Topchefen i Danske Bank skal som udgangspunkt være være dansk...«