Hvem er denne Fritz Schur?

Anders Eldup fik sparket fra DONG, og foden, der sparkede ham ud, sidder på en af Danmarks rigeste og mest indflydelsesrige erhvervsfolk.

Fritz Schur ved hans hus i Klampenborg, hvor han holder fester, der er kendt vidt og bredt i de pænere kredse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er bestyrelsens bekymrede bogorm, han er festens flittige filantrop, og så er han manden, der sendte Anders Eldrup på porten og DONG ud i en storm, der ville have sendt firmaets vindmøller på førtidspension.

Manden er Fritz Schur. En mand på toppen af dansk erhvervsliv og kongehusets gæsteliste.Det er ikke historien om en dreng fra trange kår, der ender med at blive et koryfæ på højde med de allerstørste i de danske bestyrelser. Fritz Schur er født ind i en velhavende købmandsfamilie, han er femte generation og foreløbigt den sidste, han er opvokset i Gentofte, og han har gået på gymnasiet i den konservative højborg Ordrup.

Billedserie: Her sidder Fritz Schur for bordenden

Som Berlingske skrev tilbage i 2008, så blev Fritz Schur født til et liv, der allerede var redt op, og hvor han bare skulle hoppe i. Det gjorde han. Og så arbejdede han sig videre op - dertil, hvor han blev udråbt som en erhvervsmand, der kun er second to one; Mærsk Mc-Kinney Møller.

En statsmand i DONG

DONGs bestyrelsesformand har siddet for enden af bordet hos den danske energikoncern siden 2005.

Hvor Eldrup var født ud af lang karriere i Finansministeriet, er Fritz Schur en tung dreng i det private erhvervsliv, og hvor Eldrup var en smule grøn, når det gjaldt ledelse af virksomheder, havde Schur et bestyrelses-CV så langt og tungt som få.Statslige selskaber fyldte også en del på CVet. Fra 1992 til 2005 sad han i bestyrelsen for Klasselotteriet, fra 1995 i Post Danmark og fra 2001 har han været medlem af SAS Group. I 2008 og 2009 blev han udnævnt til formand i henholdsvis SAS og Post Danmark. Han er kendt som den flittige problemknuser, der forlanger at få de relevante papirer tilsendt før bestyrelsesmøderne, så han kan gå igennem dem og få dem rettet, inden mødet starter.Onde tunger vil vide, at Fritz Schur er kommet til sine bestyrelsesposter, fordi han er Venstre-mand, og fordi han er personligt ven med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

"Jeg bliver sgu' irriteret og føler det som en grov nedvurdering af mit arbejde. Hør her, både Klasselotteriet, Post Danmark og SAS har jeg fået efter opfordringer fra socialdemokratiske ministre. Formandsposten i SAS kom på plads efter et grundigt search-arbejde af rekrutteringsfirmaet Egon Zehnder, så jeg er ærlig talt træt af, at arkivposerne på aviserne hver gang bliver hevet op med de samme forkerte historier," sagde Fritz Schur til Berlingske, da han blev konfronteret med rygterne.

En levemand af royale dimensioner

"Nej, vorherrebevare's. Det er bestemt ikke for honoraret skyld, for det udgør næppe en promille af mine indtægter. Tilmed kræves der lang mere arbejde end af en formand i et almindeligt aktieselskab," sagde Fritz Schur i Berlingske tilbage i 2008, da han blev adspurgt, om han tog bestyrelsesposterne for pengenes skyld. 

Og det behøver han for så vidt heller ikke. Tage job for pengenes skyld altså. DONGs bestyrelsesformand er med et godt dansk ord hovedrig, og en del af den rigdom bruges til at føre en noget udansk livsførelse. Han er en af Danmarks rigeste mænd, alene i ejendomme har han værdier for milliarder, og som en anden Onkel Joachim producerer hans selskaber i Schur Gruppen næsten alt - lige fra toiletpapir til hydraulik.

Men her stoppen ligheden med verdens rigeste and også, for Fritz Schur er langt fra en gnier. Han er kendt for at holde ekstravagante fester, hvor der er sørget for alt: Dans til den lyse morgen og samtlige gæsters foretrukne cigaretmærke. Gæsterne mangler ikke noget til DONG-mandens arrangementer.

Han har desuden købt et stort sted at holde festerne. Adressen er et decideret slot i Klampenborg, hvor han betjenes af såvel butler som privat kok, hvilket sikkert falder i god jord, når brigde-makkeren Prins Henrik kommer på besøg. 
 
Bekymringer forude

Fritz Schur mener selv, at hans formue er bygget på en filosofi om "Hvad nu hvis...", og selv om milliardformuen er stor, bestyrelsesposterne er mange, og omgangskredsen er eksklusiv, så bekymrer han sig alligevel.

"Jeg er en bekymret mand. Jeg stiller mig altid spørgsmålet: "Hvad nu hvis..". Det handler om hele tiden at gøre sig tanker om problemer, som måtte kunne opstå, derfor bliver jeg sjældent overrumplet," sagde Fritz Schur til Berlingske i august 2009.

Men noget kunne tyde på, at bestyrelsesformanden skulle have holdt mere fast i sin tankegang. DONG Energy har ganske vist ifølge formanden selv interne politikker for vederlag, men måske skulle Fritz Schur have bekymret sig mere om "Hvad nu hvis Anders Eldrup...".

Der kan spekuleres i mangt og meget om Fritz Schurs gøren og laden, men hvis man skal tro en kommentator på nærværende medie, så kan Fritz Schur godt begynde at bekymre sig om sin fremtid i DONG Energy.