Hvad får du i fryns?

En Magnum-ispind eller en bredbåndsforbindelse. Det er, hvad en offentlig ansat og en privatansat for i fryns om måneden. Dermed halter det offentlige langt bagefter. Forsker mener, at det vil ændre sig fremover.

En Magnum-ispind eller en bredbåndsforbindelse. Personalegoder er skævt fordelt mellem det private og det offentlige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Personalegoder er skævt fordelt mellem det private og det offentlige.

For ansatte i kommunerne og regioner er fryns i dag så godt som ikke-eksisterende: For dem udgjorde personalegoder i 2005 et stort rundt nul.

For statsansatte lød det gennemsnitlige tal 0,11 kr. pr time, svarende til ca. 18 kr. om måneden. Og får de privatansatte er andelen af fryns 1,74 kr. pr. time svarende til 286 kr. om måneden.

I alt får ansatte i den private sektor omkring 3 mia. kroner i fryns, mens ansatte i den offentlige sektor får 100 mio. kroner i fryns.

Det skriver Resonans – FTF’s nyhedsbred, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte.

Tallene for fryns kommer fra Skatteministeriet, som en arbejdsgruppe fra FTF har analyseret nærmere og sammenholdt med tal fra bl.a. Danmarks Statistik.

Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker v. Aalborg Universitet, er overbevist om, at vi i fremtiden vil se flere frynsegoder på det offentlige arbejdsmarked:

"Fordelingen af frynsegoder giver helt forskellige vilkår i den offentlige og private sektor. Jeg kan ikke forestille mig, at det ikke bliver ændret – enten ved de kommende eller også de næste overenskomstforhandlinger. Det er jo en helt åbenlys kontant fordel at få goder, som ikke bliver beskattet. Den skattefrihed vil de offentligt ansatte også have del i," siger Flemming Ibsen.

Lederne får mest

Lederne får mestPersonalegoder er først og fremmest en del af aflønningen for ledere. Ledere i det private får ca. ti gange mere i fryns end almindelige lønmodtagere.

I det offentlige er forskellen mindre: Her får lederne ca. fire gange så meget i fryns som de menige medarbejdere.

Kilde: Resonans