Hvad er min sidste salgsdato?

Det kan være svært at beslutte, hvornår det rigtige tidspunkt er for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet – og det er vigtigt, at det bliver tænkt grundigt igennem.

Foto: Scanpix Danmark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den ejendom, hvor jeg bor, er vi mange, der hver morgen starter bilen eller hopper op på cyklen for at sætte kursen mod vores arbejdsplads. Det er både familier med børn, dem, hvor børnene er flyttet hjemmefra, og så en gruppe, som sagtens kunne være stoppet på arbejdsmarkedet for flere år siden.

Vi taler ofte sammen om vores arbejde, men jeg kan faktisk ikke mindes, at jeg på noget tidspunkt har talt med nogen om, hvornår de har overvejet at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, eller for den sags skyld, om de overhovedet har taget stilling til det.

At mange af os endnu ikke véd, hvornår vi skal melde os under fanerne som hjemmegående, er ikke så ualmindeligt. Ifølge en ny og endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Lederne svarer 34 procent af lederne i aldersgruppen 60 år og derover, at de endnu ikke har planlagt eller overvejet, hvornår de vil trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. I gruppen af ledere mellem 50 og 54 ved halvdelen, 49 procent, fortsat ikke, hvornår de forlader joblivet.

Det er herligt at konstatere, at vi ikke har så meget fokus på tilbagetrækning, som jeg f.eks. husker fra år tilbage, hvor bl.a. efterlønsordningen fik mange til at fravælge jobbet. Set i det lys kan det måske tyde på, at vi ønsker at blive lidt længere på arbejdsmarkedet. Det har vi som samfund behov for, men også i forhold til os selv som individer, for der er ingen i tvivl om, at det giver en enorm livskvalitet at være på arbejdsmarkedet så længe som muligt.

En tilknytning til en arbejdsplads giver os en masse impulser og sociale relationer, og for rigtige mange er jobbet en væsentlig del af identiteten.

Selv om undersøgelsen viser, at der er mange, der ikke har gjort sig tanker om, hvornår de skal stoppe på arbejdsmarkedet, tror jeg alligevel, at de fleste har et pejlemærke i tankerne. Men måske går de lidt stille med dørene for at bevare »markedsværdien«, for hvem ved, hvordan de fremtidige jobmuligheder er, hvis man allerede har meldt ud, at man går på pension inden for en given årrække? Og det er jo lidt svært at trække en udmelding tilbage, hvis først tidspunktet er meldt ud, og en efterfølger står klar i kulissen.

Men nogle gange kan det altså godt lade sig gøre at fortryde. En af mine bekendte var i begyndelsen af året til en afskedsreception for en kollega, som havde valgt at fratræde for at gå på pension. En dag, som kollegaen havde set frem til i lang tid, og han havde igennem det seneste år underholdt hele sin afdeling med, hvordan han skulle nyde livet, når han nu frit kunne disponere over alle døgnets 24 timer. Min bekendt kunne så fortælle for et par uger siden, at kollegaen var blevet genansat.

Årsagen var ganske enkelt den, at al den tid, han lige pludselig havde til rådighed, vidste han ikke, hvordan han skulle bruge. Han manglede noget at stå op til; han savnede de daglige udfordringer, og han manglede relationerne til sit fag og sine kollegaer, og det havde større betydning, end han havde været klar over. Han var nu ansat på nedsat tid og ville påbegynde en gradvis tilbagetrækning for så at fratræde i løbet af det næste par år.

Det kan være svært at beslutte, hvornår en tilbagetrækning er det rette tidspunkt, for der er mange faktorer der spiller ind, men jeg tror, det er rigtig vigtigt, at man forbereder sin tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet meget grundigt og tager de hensyn, der skal tages. Og så må det være det være op til den enkelte, præcis hvornår man vælger at trække masterplanen op af skrivebordskuffen.