Hundredvis af ingeniører lige for næsen af danske virksomheder

Flere hundrede udenlandske ingeniørstuderende i Danmark går de ingeniørhungrende danske virksomheders næse forbi.

Måske kan virksomhederne ikke se skoven for bare ingeniører. Mens virksomheder i Danmark klager deres nød over mangel på ingeniører, rejser ingeniørstuderende fra hele verden nemlig ind og ud af Danmark i stort antal, skriver Ingeniøren.

I 2005/2006 var 727 udlændinge i gang med en kandidatuddannelse inden for ingeniørområdet, mens 95 udlændinge var i gang med en ingeniørbachelor, og hertil kommer et større antal udvekslingsstudenter, ifølge Cirius, der er en styrelse under Undervisningsministeriet, som arbejder med at styrke internationaliseringen af de danske uddannelser.

Der findes ikke præcise tal på, hvor mange af de udenlandske ingeniørstuderende, der får job i Danmark, men Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, oplyser, at knap halvdelen af de uddannede kandidater rejser væk fra Danmark, når de er færdige med deres uddannelse.

Cirius vil nu sætte fokus på problemet i forbindelse med en ny stor indsats for at markedsføre Danmark som uddannelsesland. Men de danske virksomheder bør selv gøre en indsats, siger Morten Overgaard, som er kontorchef i Cirius.

”Danske virksomheder burde tænke meget mere i - af egen drift - at tilbyde udenlandske studerende praktikpladser og studiejob, selvfølgelig med det perspektiv at få dem i et rigtigt job efterfølgende,” siger Morten Overgaard til Ingeniøren.