Humøret stiger, når andre kvajer sig

Vi får det bedre af at vide, at de andre klarede sig endnu værre, viser hollansk undersøgelse.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
Fik du kun 7 til eksamen til den afsluttende eksamen i år? I så fald glæder du dig sikkert, hvis flere fik samme – eller en endnu lavere karakter.

En undersøgelse fra Holland viser nemlig, at humøret stiger, når vi hører, at andre har klaret sig ringere end du selv har. Konklusionen er, at vi sammenligner os med andre, der ligner os, og vi vurderer os selv både ud fra vores egne præstationer, men også ud fra, hvordan andre har klaret samme opgave.

Ifølge den hollandske psykolog Frenk van Harreveld, der står bag undersøgelsen sammen med en gruppe kolleger fra Universiteit van Amsterdam, hænger det sammen med, at vi efter nederlag kan være motiverede til at finde ud af, om andre har dummet sig lige så meget i samme situation.

Undersøgelsen blev udført på den måde, at en gruppe studerende deltog i en quiz, hvor de fik testet deres almene viden ved at svare på spørgsmål om en lang række emner.

Spørgsmålene var inddelt ved, at de dels var temmelig svære, og dels var formuleret på en måde, så de lagde op til et forkert svar, sådan at alle forsøgspersonerne havde grund til skuffelse over at klare sig dårligt i denne test.

En lille spørgeskemaundersøgelse efter testen bekræftede da også, at stort set alle forsøgspersonerne følte sig skuffede over sig selv og var kommet i temmelig dårligt humør.

Derefter delte man forsøgspersonerne ind i to grupper. Den ene halvdel fik forelagt resultater, der gennemgående var noget dårligere end deres eget resultat, mens den anden halvdel fik forelagt resultater, der gennemgående var noget bedre end deres eget resultat.

Det skriver Videnskab.dk

For de, der de fik at vide, at alle andre havde klaret sig lige så dårligt som de selv, blev humøret bedre.

Det modsatte var tilfældet i den anden gruppe, hvor humøret sank til bunds.