Humanistiske uddannelser og erhvervslivet i ny alliance

De humanistiske fakulteter har indledt et tættere samarbejde med erhvervslivet for at øge mulighederne for, at de mere end 35.000 studerende, der læser humaniora, kan se frem til at komme i arbejde, når de er færdige.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af landets universiteter har allieret sig med virksomheder og organisationer for at sikre sig, at deres studerende er attraktive på jobmarkedet, når de er færdiguddannede. Det sker fordi, mere end 25 procent af alle nyuddannede humanister står uden job et år efter endt uddannelse. Det skriver Politiken torsdag.

For eksempel har Aalborg Universitet inviteret erhvervsledere fra blandt andet Vestas, TDC og Jyske Bank med i et såkaldt aftagerpanel, der skal give input til indholdet på de humanistiske uddannelser, mens Københavns Universitets Humanistiske Fakultet har udnævnt en prodekan for »omverdensrelationer«, der skal tage sig af kontakten til erhvervslivet.

- Vi skal samarbejde endnu mere med erhvervet. De studerende skal blive bedre til at formulere, hvordan deres kompetencer kan bruges. Flere og flere af vores humanistiske kandidater bliver i dag ansat i private virksomheder, og derfor vil vi også gerne være bedre til at synliggøre vores kompetencer i erhvervslivet, siger prodekan for omverdensrelationer Julie Sommerlund til Politiken.

Men humanisternes nye alliance med erhvervslivet er ikke kun en fordel, påpeger prorektor Hanne Leth Andersen fra Roskilde Universitet (RUC).

- Vi skal passe på, vi ikke udvander det, der rent faktisk er universiteternes guld, og som vi har opbygget gennem århundreder. Danske humanistiske kandidater har været meget respekterede i udlandet, i kraft af hvordan uddannelsen er bygget op. Det risikerer vi at sætte over styr, hvis vi bliver for kortsigtede i vores planlægning og indretter os efter virksomhedernes behov, siger hun til Politiken.