Hovedstadens virksomheder mangler faglærte og højtuddannede

Det er ikke kun jyske virksomheder, der har problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Mere end halvdelen af de virksomheder i hovedstaden, der har ansat medarbejdere inden for det seneste halvår, har haft samme problem, viser det årlige Vækstbarometer fra Region Hovedstaden.

En ny undersøgelse viser, at tre ud af fire virksomheder har ansat nye medarbejdere inden for de seneste seks måneder. Lidt mere end hver fjerde af dem har gjort det, fordi de enten udvider eller starter nye typer af aktiviteter op. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I stadigt flere dele af Jylland melder virksomheder om mangel på bestemte typer af arbejdskraft, blandt andet fordi arbejdskraften søger mod storbyerne og ikke mindst hovedstadsområdet.

Men også i hovedstaden kniber det med at skaffe den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft. Det viser det årlige Vækstbarometer, som er udarbejdet af Region Hovedstaden i samarbejde med Teknologisk Institut og Jysk Analyse.

Undersøgelsen viser, at tre ud af fire virksomheder har ansat nye medarbejdere inden for de seneste seks måneder. Lidt mere end hver fjerde af dem har gjort det, fordi de enten udvider eller starter nye typer af aktiviteter op.

Blandt de virksomheder, der har ansat nye medarbejdere, angiver 60 procent, at de har haft problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Langt de fleste virksomheder har oplevet problemet i høj eller i nogen grad.

»Jeg kan sagtens genkende udviklingen fra vores medlemsvirksomheder. Det er ikke kun i Jylland, at virksomhederne har problemer med at skaffe bestemte typer medarbejdere, selv om det måske er mere overraskende derovre. Også i hovedstaden er der problemer,« siger underdirektør i Dansk Industri (DI) Steen Nielsen.

Han henviser til DIs egen medlemsundersøgelse, som viser, at 30 procent af virksomhederne i hovedstaden angiver, at de inden for det seneste år har forsøgt at besætte en stilling uden held.

Det er især bygge- og anlægsvirksomheder, industrivirksomheder og virksomheder inden for erhvervsservice, der har haft problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft. Omkring 60 procent af virksomhederne i de tre brancher har haft rekrutteringsproblemerne inde på livet i høj eller i nogen grad.

Virksomhederne har størst problemer med at rekruttere faglært arbejdskraft og funktionærer som for eksempel ingeniører og forskere. Til gengæld oplever de færreste problemer med at finde ufaglærte og ledere.

Rekrutteringsproblemerne, som også bekræftes af den seneste analyse af arbejdsmarkedsbalancen i Det Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) for hovedstaden, har ifølge Vækstbarometret allerede fået mærkbare konsekvenser for en række virksomheders vækstmuligheder.

23 procent af de virksomheder, der har oplevet problemer med at rekruttere, oplyser, at de har måttet levere med forsinkelse, 19 procent har måttet sig nej til opgaver, og 16 procent har haft mindre omsætning.

På vej ind i et opsving i femte gear

Dermed bekræfter hovedstadens virksomheder den frygt, som en række eksperter har givet udtryk for, senest i går da nationalbankdirektør Lars Rohde advarede mod flaskehalse og overophedning af økonomien.

Hos DI er der bekymring:

»Vi er på vej ind i et opsving i femte gear. Det har vi ikke prøvet før. Risikoen er, at opsvinget ikke vil kunne realiseres eller går i stå igen ret hurtigt, hvis ikke der er arbejdskraft, der kan omsætte ordrer til produktion ude i virksomhederne,« siger underdirektør Steen Nielsen.

Politikerne i Region Hovedstaden er også bekymrede over udviklingen. Én af løsningerne er ifølge regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), at virksomhederne tager flere lærlinge ind. Hun henviser til, at Vækstbarometret også viser, at hver sjette virksomhed i Region Hovedstaden mener, at de kan tage flere lærlinge ind.

»Vi har mange store bygge- og anlægsprojekter i Greater Copenhagen nu og de kommende år, hvor der er brug for flere faglærte. De kan være med til at uddanne fremtidens kompetente faglærte medarbejdere ved at give flere unge mulighed for at få en relevant praktikplads,« siger hun.

Dansk Industri er enig i, at der skal uddannes flere faglærte, ligesom flere universitetsstuderende skal uddannes inden for tekniske og naturvidenskabelige fag. Men her og nu er det udenlandsk arbejdskraft, der skal redde opsvinget.

»På kort sigt har virksomhederne ikke mange andre muligheder end at hente arbejdskraft i udlandet,« siger Steen Nielsen.

Antallet af fuldtidsbeskæftigede udenlandske statsborgere, der enten bor eller pendler ind i regionen, er steget kraftigt, viser tal fra Jobindsats.dk.

Ved udgangen af første kvartal i år boede der 51.500 fuldtidsbeskæftigede udenlandske statsborgere i Region Hovedstaden. Det er 50 procent flere end på samme tid i 2011. Samtidig var indpendlingen af udenlanske stasborgere vokset med 39 procent til 15.300.