Hoteller reder op med ny mesterlære for at få nye ledere til at tjekke ind

Branchen mangler kvalificeret arbejdskraft, så nu lancerer ni hoteller en ny praktisk uddannelse for at sikre sig fremtidens ledere, receptionister og tjenere.

Hindsgavl Slot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Receptionsklokkerne ringer for hotelbranchen, der står midt i en akut mangel på arbejdskraft. Det tvinger flere hoteller til at skrue ned for aktiviteterne, og især i højsæsonerne kniber det med at skaffe hænder nok. Dermed lægger hotellerne sig lige i hælene på andre erhverv, der heller ikke kan følge med efterspørgslen.

»Før vi ser en generel overophedning på arbejdsmarkedet, løber tingene altid surt for byggebranchen. Deres mangel på arbejdskraft har længe været relativ høj, og når hotellerne har været oppe at nærme sig det niveau, er det alvorligt. I højsæsoner er det faktisk en af de brancher, der er allerhårdest ramt af manglen på arbejdskraft,« siger Peter Halkjær, som er arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent hos Dansk Erhverv.

Maiken Møller, uddannet receptionist og kommende tjenerelev

»Jeg er ikke sikker på, jeg var blevet i branchen kun med min receptionistuddannelse, men med HOTA-programmet kan jeg godt forestille mig at blive her resten af livet«


Samtidig peger hotellernes brancheorganisation Horesta på, at der er planer om at etablere knap 8.000 nye hotelværelser landet over i de kommende år. Så der bliver hårdt brug for mere arbejdskraft – og gerne en kvalificeret en af slagsen.Det kan 23-årige Maiken Møller være med til at afhjælpe. Hun har netop afsluttet receptionistuddannelsen, og til april begynder hun på tjeneruddannelsen på Hindsgavl Slot i det nye HOTA, Hotel Training Academy – hvor hun skal i en god, gammeldags mesterlære.

»Jeg er ikke sikker på, jeg var blevet i branchen kun med min receptionistuddannelse, men med HOTA-programmet kan jeg godt forestille mig at blive her resten af livet,« siger ­Maiken Møller.

HOTA er et samarbejde mellem Horesta, ­erhvervsskolen College360 i Silkeborg, hvor skoleforløb tages, samt konsulent- og uddannelseshuset, Asnæs og Vangstrup, der står for lederdelen. Fagforeningen 3F har været med på sidelinjen, og de studerende får løn under uddannelsen. Den varierer fra 11.000-21.000 kr. alt afhængig af alder og de fag, den enkelte vælger.

Kombinationen af det praktiske, daglige mesterlærearbejde på hotellet og lederundervisningen er lige noget for Maiken Møller:
»Udsigten til hurtigt at kunne komme op ad stigen er en stor motivation for mig. Jeg er ­ikke indrettet til at sidde på en skolebænk, men her kan jeg få lov at arbejde, samtidig med at jeg tager en uddannelse. Det er genialt,« siger hun.

Den fulde pakke


Maiken Møller har indtil nu arbejdet som ­reservetjener på Hindsgavl Slot, hvor Uffe ­Høeg er direktør. Da han sidste år blev formand for Horestas uddannelsesudvalg, fik han ideen til Hotel ­Training Academy. Ud over at mesteruddanne receptionister og tjenere skal HOTA også dyrke fremtidens hotelledere, for uddannelsen skal være med til at dæmme op for manglen på kvalificeret arbejdskraft.

Uffe Høgh, direktør ved Hindsgavl Slot

»Uddannelsesinstitutionerne fokuserer mere på deres egen overlevelse, end på at de studerende skal være dygtige«Den skal også kaste nyt lys over, hvad det vil sige at tage en erhvervsuddannelse – og det lys er, at de unge med HOTA kan skræddersy deres uddannelsesforløb med deres mester på det enkelte hotel, og at de kan se et fremtidsperspektiv i, at der er et job til dem efterfølgende, som hurtigt kan blive til en lederstilling.

»Vi anerkender mesterlære som en måde at uddanne på, og vi mener, vi har den fulde pakke til de unge mennesker, når vi både kan tilbyde lærerpladser og job efterfølgende,« siger Uffe Høeg.

Ifølge ham er der nemlig ikke mange gymnasier, der vejleder de unge mod erhvervsuddannelserne, og de serviceøkonomer, der bliver uddannet til potentielt at arbejde på hotellerne, bliver ikke dygtige nok. Han peger på taxameterordningen som synderen i denne sammenhæng: Ordningen lønner nemlig uddannelsesinstitutionerne, når eleverne er færdiguddannede, og det resulterer i, at fokus på kvaliteten af uddannelsen forsvinder.»Uddannelsesinstitutionerne fokuserer mere på deres egen overlevelse, end på at de studerende skal være dygtige,« siger han.

Med HOTA ønsker han at ændre rekrutteringsgrundlaget fra at gælde grundskoleelever til også at gælde unge med en studentereksamen i rygsækken. Maiken Møller, som starter på Hindsgavl Slot til april, har også en HF med sig i rygsækken, og det var Uffe Høeg selv, der spurgte hende, om ikke HOTA-programmet var noget for hende.

Det er lige præcis på den måde, hotellerne gerne vil rekruttere de unge mennesker, der har et fritidsjob hos dem, måske mens de går på gymnasiet. At unge med gymnasiel baggrund vælger en vej ind i hotelverdenen skal være med til sørge for, at der bliver flere veluddannede ansatte på de danske hoteller i fremtiden.