Horsens slipper for moms på Madonna

Musikforeningen Eigils har vundet momssagen efter sidste års koncerter med Madonna, Rolling Stones og Santana.

Foto: Claus Bech Andersen
Landsskatteretten har afgjort, at Skat ikke kan indføre skærpede regler omkring momsen uden et rimeligt varsel - og det fik man ikke i forbindelse med de to koncerter med Madonna og Santana, skriver Horsens Folkeblad.

Til gengæld nikker retten ja til, at Skat fremover kan forlange, at overskuddet fra koncerter, som fritages for moms, skal stå i et rimeligt forhold til den økonomiske fordel, fritagelsen giver.

- Det ved vi så fremover og kan indrette os efter det, siger formanden for Eigils, Erik Munk Jacobsen.

Lige her og nu glæder Erik Munk Jacobsen sig over, at der vil være op mod ni mill. kr. på vej til foreningen - momspenge, som Skat altså ifølge Landsskatteretten har opkrævet uretmæssigt.

De seks millioner kroner skal gå videre til velgørende formål, sådan som det er bestemt i ansøgningerne om momsfritagelse. Resten skal for størstedelens vedkommende bruges til at dække det minus, musikforeningen har haft på sin bankkonto siden koncerterne. Bl.a. har sponsorklubben HNT & Friends (i dag Horsens & Friends) måttet træde til med et lån.

- Når vi gør regnskabet op, startede vi forud for sidste års store koncerter med 450.000 kr. i kassen. Nu, med momssagen på plads, står vi tilbage med et plus på ca. 100.000 kr., siger Erik Munk Jacobsen.

Tre af sidste års koncerter må med, når historien om momssagen skal fortælles: Santana i Forum Horsens 4. maj, Madonna på Forum Horsens Stadion 24. august og Rolling Stones samme sted 3. september.

Stones-koncerten var den første, der blev skrevet kontrakt på, nemlig i december 2005. Eigils søgte derefter om fritagelse for moms til denne koncert mod at love, at et evt. overskud ville gå til velgørende formål. Svaret fra Skat blev et ja, men i udkastet til afgørelsen, som kom 12. april 2006, blev det sagt, at musikforeningen ikke fremover skulle forvente fritagelse på samme præmisser. Skat ville skærpe reglerne, først og fremmest med et krav om, at overskuddet skal svare til, hvad deres spares i moms.

Inden da var koncerterne med Santana og Madonna kommet i hus, og Eigils sendte 29. marts - altså før brevet med Stones-afgørelsen - ansøgninger om fritagelse for moms til disse to koncerter.

Foreningen indrettede økonomien "i tillid til den langvarige praksis" for momsfritagelse, noterer Landsskatteretten i sin afgørelse. Retten er derfor "betænkelig" ved at lade skærpelsen omfatte de to koncerter og har på den baggrund bestemt, at Madonna- og Santana-koncerterne også skal være fritaget for moms.

Kilde: Horsens Folkeblad