Homoseksuelle tør ikke springe ud i erhvervslivet

På de fleste arbejdspladser i dansk erhvervsliv taler man om mangfoldighed og rummelighed. Det er dog de færreste homoseksuelle, der springer ud i en ansøgning, når de søger nyt job.

Stig Elling er en af de få danske topledere, der ikke holder skjult, at han er homoseksuel. Her er han fotograferet i Frederiksberg Have sammen med sin mand Steen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor mange homoseksuelle topchefer kender du? Hvad med mellemledere? Eller bare kollegaer? De færreste af os vil kunne tælle de homoseksuelle bekendtskaber på arbejdspladsen på mere end én hånd. Det er der måske en god grund til.

Selvom dansk erhvervsliv er stolt af sit fokus på ligestilling og mangfoldighed, er det stadig de færreste homoseksuelle, der springer ud i en ansøgning til den nye arbejdsplads.

Og hvis de skal gøre det på arbejdspladsen, skal de føle sig meget trygge ved kollegaerne og arbejdsgiveren. Det mener Rikke Voergård-Olesen, talsmand om arbejdsmarked i LGBT Danmark (tidligere Landsforeningen for bøsser og lesbiske).

»Der er meget på spil, og man bliver let puttet i kassen som »den homoseksuelle« og måske fravalgt tidligt i processen, fordi man bliver stemplet som »anderledes« eller én der ikke passer ind,« siger hun.

Ifølge Rikke Voergård-Olesen findes der måske to erklærede homoseksuelle på arbejdspladsen, men i virkeligheden er der ti, fordi de resterende otte ikke føler sig trygge nok til at springe ud.

»Nogen vælger at lade være, fordi de ved, at det vil skabe problemer i forhold til kollegaerne og chancerne for forfremmelse. Jeg har selv oplevet ufaglærte job, hvor jeg ikke kunne springe ud. Det var slet ikke en mulighed,« siger hun.

I landsforeningen får man fra tid til anden henvendelser fra homoseksuelle, som mener, de er blevet uretfærdigt behandlet på deres arbejdsplads. I de fleste tilfælde drejer det sig om fyringer. Desværre er bevisbyrden i disse sager er meget svær at løfte, da de fleste arbejdsgivere er kloge nok til at give andre begrundelser for fyringen end arbejdstagerens seksualitet.

Indirekte diskrimination

Star Tours direktør Stig Elling er selv en af de få offentlig erklærede homoseksuelle i dansk erhvervsliv. Han efterlyser selv flere homoseksuelle rollemodeller på topniveau i virksomhederne, der kan skabe mere åbenhed. Han vurderer, at få homoseksuelle i dag vil skrive om deres partner i deres ansøgning. På samme måde som en heteroseksuel ville anføre, at vedkommende er gift.

»Man springer ikke ud ved personalesamtalen eller i ansøgningen. Det sker først, når man er inde i varmen. Man er bange for, at det gør tingene mere besværligt. Du får ikke en erhvervsleder til at sige i dag, at der ikke er plads til alle. Men der bliver kigget efter,« siger han.

I 2005 viste en rundspørge foretaget af Catinet for Ugebrevet A4, at ni procent af dem, der har sprunget ud på en arbejdsplads, fortryder det. Samtidig var hver tyvende homoseksuelle blevet spurgt om deres homoseksualitet i en jobsamtale. Og 39 procent havde oplevet diskrimination i en eller anden grad, hvoraf manglende forfremmelse var et af punkterne.

Hos fagforeningen 3F får man ikke mange direkte henvendelser fra homoseksuelle, der føler sig udsat på arbejdspladsen. Alligevel sidder konsulent Jane Egholm med en stærk fornemmelse af, at der er problemer. Fagforeningen har et netværk, der består af tillidsrepræsentanter, som beskæftiger sig med ligestilling. Og fra dem hører hun om den indirekte diskrimination.

»Det kan være en kultur eller virksomhedsjargon, hvor der bliver fortalt historier om bøsserøve og den slags. Det bliver en form for diskrimination, der bliver svært at sige fra overfor. Generelt er vi af den opfattelse i vores land, at seksualitet er en privatsag uanset hvad. Men det handler om at kunne være sig selv på en arbejdsplads. Man holder halvdelen af sit liv skjult og fortæller ikke om, hvad man har lavet i weekenden. Det er stadigvæk et tabu,« siger hun.

Direktør Bolette Christensen fra DI ser nogle forandringer ude i horisonten, men erkender, at der stadig er lang vej endnu for en hundrede procent accept af de homoseksuelle i erhvervslivet.

»Det er svært for mange mennesker at tale om homoseksualitet. Danskerne er gode til i attitude at virke tolerante, men vi er ikke gode til at tale om homoseksualitet på andet end en upersonlig og distanceret måde, og for mange er seksuelle afvigelser en forskrækkelse. Vi er et homogent samfund på mange måder. Det er lidt mere rart at være ens, og derfor er det nemmere at ansætte folk, der ligner en selv. Så vi har desværre nok ikke rykket os så meget de seneste 20 år,« siger hun.

Har du eller kolleger åbent erklæret dig/sig homoseksuel på arbejdspladsen? Hvordan reagerede omverdenen? Fortæl din historie nedenfor.

Læs også interviewet med Stig Elling i Business Søndag.