Hollændere vil anlægge enorm tulipanformet ø

Når Dubai kan, hvorfor kan Holland så ikke? Et hollandsk projekt er undervejs, som skal skabe en 50 kilometer lang kunstig ø ud til Nordsøen, der er formet som en enorm tulipan. Miljøforkæmpere er dog bekymrede.

Sådan forestiller en grafiker sig, at de hollandske tulipanø kan komme til at se ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters
Det hollandske parlament har sat en kommision i gang med at undersøge, om det er en god ide at anlægge en 50 kilometer lang kunstig ø langs landets kyst. Øen skal ud over at huse boliger til det befolkningstætte lands indbyggere også lægge jord til landbrug og samtidig fungere som et værn mod oversvømmelser. Og så skal den være formet som en tulipan - blomsten, der symboliserer Holland. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den hollandske kristendemokratiske politiker Joop Atsma er fortaler for projektet, der - hvis det bliver vedtaget - skal ende ud i en 100.000 hektar stor ø. Joop Atsma peger på, at øens jordværdi i teorien vil være på ti mia. euro (omtrent 75 mia. kroner), og at det i sig selv vil være nok til at finansiere den.

Alternativ form: Et enormt hampeblad

Men ikke alle er lige begejstrede. Bl.a. miljøforkæmpere er ude og advare mod projektets mulige konsekvenser for det skrøbelige økosystem langs den hollandske nordsøkyst.

Andre påpeger, at det muligvis er godt for debatten, at man vil forme øen som en tulipan, men at det nu engang ikke er det mest hensigtsmæssige, når den bl.a. skal fungere som et værn mod stormfloder.

I den forbindelse er der da også dukket andre forslag op til øens form. En hollandsk blogger har f.eks. foreslået, at øen i stedet skal formes som et enormt hampeblad.