Højtuddannede udlændinge fravælger Danmark

Danmark ligger under alle nabolandene, når det gælder om at tiltrække og fastholde højtuddannede udlændinge.

Foto: BAX LINDHARDT. Ifølge Dansk Industri bidrager en højtuddannet udlænding med sin familie med et overskud på 250.000 skattekroner om året.
Læs mere
Fold sammen

Danmark sakker bagud, når det gælder om at tiltrække og fastholde kloge hoveder udefra. Det viser en rangliste fra World Economic Forum baseret på svar fra virksomhederne i OECD-landene, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Danmark indtager en 19. plads på ranglisten og får dermed tæv af alle nabolande.

Ifølge seniorforsker og ph.d. Frederik Thuesen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, der forsker i problematikken, er placeringen berettiget.

»Jeg er ikke sikker på, at vi er bedre end som så, selv om der er sat mange initiativer i søen, og der har været meget fokus på rekruttering,« siger Frederik Thuesen, der peger på, at Danmark kan mangle flagskibe at markedsføre sig på i forhold til for eksempel Norge, der er kendt for sin store olieindustri, og Sverige, der også har en række større virksomheder. Til sammenligning er Carlsberg, Vestas og Lego måske for små, siger han til avisen.

Ifølge Dan    sk Industri, DI, skaber en højtuddannet udlænding en værdi svarende til knap to ekstra job. Samtidig bidrager en højtuddannet udlænding med sin familie med et overskud på 250.000 skattekroner om året.

»Hvis ikke dette emne bliver taget meget alvorligt, bliver konsekvensen, at vi går glip af udenlandske talenter, som bidrager positivt til statskassen og som skaber vækst og arbejdspladser i virksomhederne,« siger arbejdsmarkedskonsulent i DI Claus Aastrup Seidelin til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Minister for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Morten Østergaard (R) erkender, at vi i Danmark »bestemt ikke« er gode nok:

»Det skal være lettere for virksomheder at tiltrække og fastholde udlændinge«.

Næste år vil regeringen fremlægge en plan for, hvordan Danmark kan tiltrække flere højtuddannede udlændinge, hvilket blandt andet skal ske ved lettere adgang til arbejdstilladelse og kortere sagsbehandlingstider, skriver avisen.