Højtuddannede skifter ofte job

Jobshopping stiller nye krav til virksomhederne.

Job shopping stiller nye krav til virksomhederne. Virksomhederne kan ikke regne med at de dygtige højtuddannede medarbejdere bliver, hvis de ikke bliver udfordrede. På billedet ses Bo Enevold Uhrenfeldt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Virksomhederne skal ikke regne med at holde på deres højtuddannede og dygtige medarbejdere, hvis ikke de gør en ekstra indsats for at udfordre dem. En ny befolkningsundersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at der er langt større jobrotation blandt de højtuddannede end blandt andre befolkningsgrupper.

I undersøgelsen er 1.016 danskere blevet spurgt om, hvor længe de selv har været i deres nuværende job, hvor længe de samlet set regner med at blive i dette job, og hvor længe de generelt vurderer, at det er mest normalt, at man bliver i samme job.

Flere end hver fjerde med en længere videregående uddannelse forventer ikke at sidde i deres job i længere tid end op til tre år.

Derudover planlægger yngre generationer at blive i kortere tid i samme job i forhold til de ældre generationer.

Arbejdsmarkedsforsker og professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet Per Kongshøj Madsen kan sagtens nikke genkendende til tendensen.

Selv om arbejdsmarkedssituationen løbende ændrer sig, fungerer jobskiftet som et bevidst træk i karrierestrategien for de højtuddannede, forklarer han:

»Jo højere du kommer i uddannelseshierarkiet, desto mere fungerer jobbet som et sted, der kvalificerer dig til at komme videre i karrieren. Både med højere lønninger, men også med mere ansvar. De yngre højtuddannede skifter ofte job med begrundelsen, at de ikke kan lære mere, der hvor de er. Hvis man derimod fører en traditionel lønmodtagerlivsform, har man først og fremmest arbejdet, fordi man skal tjene nogle penge,« siger Per Kongshøj Madsen, som mener, at hvis virksomhederne ønsker at holde på de dygtige medarbejdere, handler det ikke kun om lønningsposen:

»Hvad end man er en mindre eller større virksomhed, skal man give medarbejderen følelsen af, at de er i job, hvor de stadigvæk kan lære noget. Både i form af efteruddannelse, men også i kraft af at det daglige arbejde skal udfordre medarbejderen. Det er at satse på både medarbejderes faglige og personlige udvikling og dermed fastholde dem. Hvis ikke de udvikler sig fagligt, er de ude af døren, så snart de får chancen,« siger Per Kongshøj Madsen, som dog også fastslår, at de hyppige jobskift på et overordnet plan er til gavn for mange virksomheder i form af den øgede videnspredning.

Ønsker at arbejde projektorienteret

Hos Danmarks største vikar- og rekrutteringsvirksomhed Adecco, som arbejder med at matche virksomheder og medarbejdere, overrasker undersøgelsen ikke. De unge veluddannede jobsøgende, som de har i stald hos Adecco, tænker ikke, at de skal være i samme job de næste 25 år.

Det er helt naturligt at være tre år i et job for at erhverve sig kompetencer, fortæller Susan Nørgaard, salgs- og marketingschef i Adecco:

»Tre år er lang tid for et yngre karrieremenneske.

Hvis ikke man kan flytte sig inden for virksomheden eller bliver tilbudt større ansvar og udfordringer, så flytter man jo et andet sted hen inden for et par år. Det er mange år siden, at det store mål på arbejdsmarkedet var at få et guldur for 25 års tro tjeneste,« siger Susan Nørgaard, som fortæller, at det er normalt, at mange unge ved siden af deres arbejde tager en master-, diplom- eller handelsuddannelse og dermed øger deres kompetencer og kvalificerer sig til andre job. Som de så skifter til.

Susan Nørgaard mener, at virksomhederne skal være yderst opmærksomme på de medarbejdere, de gerne vil beholde – og så tilbyde dem talent-, karriere- og kompetenceudvikling:

»Udviklingen skal ikke kun være op til den enkelte medarbejder.

Hvis man vil holde på sine dygtige medarbejdere, skal virksomheden tage ansvar for deres udvikling. Virksomheden skal sørge for at være i tæt dialog med medarbejderne og involvere dem i de planer, man har for dem.

Således at man sætter sig klare mål for den enkelte,« siger Susan Nør­gaard, som fortæller, at de højtuddannede godt kan lide at arbejde projektorienteret og målrettet.

Hvis ikke de kan få lov til det i en virksomhed, er de tilbøjelige til at skifte job. Men de færreste virksomheder ansætter en yngre medarbejder, for at vedkommende skal blive der de næste 15 år, fortæller Susan Nørgaard:

»Og så er vores opfattelse, at de helt unge bare gerne vil indenfor på arbejdsmarkedet lige nu. De stiller ikke så høje krav til udvikling.«