Højtuddannede klarer massefyringer bedst

En stor del af de medarbejdere, der er blevet fyret i forbindelse med det seneste års store masseafskedigelser, er kommet i arbejde eller i gang med yderligere uddannelse. Men de ufaglærte har det svært

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange højtuddannede er sluppet godt fra det seneste års massefyringer i store virksomheder som Vestas og Nokia, mens dem uden uddannelse har sværere ved at komme oven vande igen.

Det viser en rundringning, Berlingske Research har foretaget til Nokia, Vestas, Nordea og Flextronics.

Nokia har siden april sidste år gennemført 650 ud af 1.000 planlagte afskedigelser, hvoraf størstedelen rammer ingeniører. Over 300 er videre i andre job, 50 er omplaceret internt, og resten har startet egen virksomhed eller er i gang med fuldtidsstudier.»Vi oplever, at ingeniørerne er efterspurgte, og vi har samtidig forsøgt at hjælpe dem videre til job i relaterede brancher,« siger Claudia Simonsen, adm. direktør hos Nokia.

I Vestas er størstedelen af de foreløbig 590 fyrede enten funktionærer eller mellemledere, og halvdelen er i arbejde eller godt i gang med samtalerne. Virksomheder har henvendt sig til Vestas med i alt 400 ledige job, og den tendens mærker man også i fagforeningerne. Lederne har således kun haft behov for at rådgive 15 medlemmer på Vestas, ligesom også HK Østjylland er optimistisk på medlemmernes vegne.

»Vi troede, medlemmerne i større omfang ville få brug for hjælp, men de kommer selv videre godt hjulpet af virksomheden,« siger ansættelsesretschef i Lederne, Anita Bisgaard-Frantzen.Billedet er anderledes hos Flextronics, som sidste år lukkede sin fabrik og fyrede 280. Kun godt 70 faglærte er i arbejde, mens de ufaglærte i højere grad er endt i ledighedskøen, vurderer 3F i Skive. 

»Vi har på egnen mistet tusindvis af job, som ufaglærte tidligere har besat. Nu taber de i konkurrencen til de faglærte,« siger formand Gert Ringgaard, som peger på, at 3Ferne udgør godt 50 procent af de langtidsledige i Skive Kommune.

Tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at krisen har barberet 100.000 ufaglærte job bort de sidste tre år, men skabt 13.000 til veluddannede.