Højere løn skal sikre ældrepleje

Med et løft i lønnen på to løntrin i ét hug forsøger Allerød Kommune nu at tiltrække og fastholde medarbejdere i hjemmeplejen.

Fagforbundet FOA kalder lønstigninger »vejen frem«, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Omkring 7000 kroner mere i lønposen hvert år til alle medarbejdere i hjemmeplejen. Det er det håndgribelige resultat af Allerød Kommunes forsøg på at gøre det mere attraktivt at arbejde med ældrepleje i Allerød Kommune.

Byrådet har fra i år bevilget tre millioner kroner til tiltag på området, og af dem går de 800.000 direkte til mere løn til de ansatte, der bevæger sig to trin op ad lønstigen i et spring.

- Det er et generelt problem, at det er rigtig svært at rekruttere plejepersonale, og alle sidder og river sig i håret for at finde ud af, hvordan man gør de her betydningsfulde job mere attraktive. Vi har af politikerne fået muligheden for at drøfte med medarbejderne, hvad dé tror, der vil hjælpe, og medarbejderne har peget på lønnen. Det, der er blevet mulighed for, er en varig lønstigning på to løntrin til alle, siger leder af hjemmeplejen i Allerød Kommune, Brigitta Pranov.

Hun glæder sig især over, at der har været penge nok til at tilbyde lønstigningen til alle. Netop den detalje bliver der også bidt mærke i hos Fagforbundet FOA, som kalder initiativet i Allerød Kommune for fremsynet.

- Vi har set det i mindre målestok med eksempler på, at der er blevet forhandlet tillæg for enkelte, men det med systematisk at give alle et lønløft på to løntrin, det er jeg ikke stødt på før. Og jeg synes, at det er uhyre godt tænkt af Allerød Kommune, for det bliver et slagsmål om arbejdskraften i fremtiden siger formanden for FOA, Dennis Kristensen.

Beregninger, som FOA har lavet, viser, at der frem til år 2015 skal skaffes 10.000 flere i ældresektoren blot for at holde de nuværende normeringer, fordi der kommer flere ældre til.

Dennis Kristensen er derfor overbevist om, at alle kommuner fremover må skele til lønnen, når kampen om arbejdskraften skal udkæmpes.

- Der er ingen tvivl om, at kommunerne begynder at se skriften på væggen og ved, at de må til lommerne ved overenskomstforhandlingerne i 2008, hvis de skal have en chance for at løse det her problem, siger han.

Kilde: Frederiksborg Amts Avis