Høj cigarføring: Brasilianer vil skabe verdens største tobaksproducent

Nicandro Durante har lige nu ekstra grund til at puffe selvsikkert på den gode cigar, han holder af at ryge tre-fire gange om ugen.

"Vi var selv blandt pionererne med kampagner om faren ved tobak," siger Nicandro Durante, topchef, British American Tobacco. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brasilianeren er topchef for British American Tobacco (BAT), verdens næststørste tobaksproducent, og får han held med et milliardbud på at overtage rivalen Reynolds American, bliver den kombinerede tobaksgigant verdens største.

Det er dog ikke cigarerne, der har fået Durante til at byde 47 milliarder dollar (omkring 320 milliarder kr.) for at overtage Reynolds American, som BAT i forvejen ejer 42 pct. af.

Tobaksbranchen må forholde sig til, at salget af almindelige cigaretter falder, i hvert fald på vestlige markeder. Og slaget kommer i stigende grad til at stå om elektroniske cigaretter og alternative nikotinprodukter, som er mindre belastende for helbredet.

Her er BAT – der er kendt for cigaretmærker som Pall Mall, Lucky Strike, Kent og Dunhill – bagud i forhold til flere rivaler, selv om Durante har skruet op for investeringerne.

»Det er lidt som med alkoholfri øl. Først sagde analytikerne, at om fem år ville der ikke være noget øl tilbage,« udtalte han for to år siden noget skeptisk til Wall Street Journal. Men tilføjede: »Jeg ville ikke investere millioner i det, hvis ikke jeg troede på det.«

En »etisk og ansvarsfuld« branche

Nicandro Durante mener i det hele taget ikke, at tobaksindustrien fortjener sit dårlige ry: »Jeg synes, at vi er en meget etisk og ansvarsfuld branche. Det er et risikoprodukt, og det er godt med regulering, men vi var selv blandt pionererne med kampagner om faren ved tobak,« sagde han i 2012 til Financial Times.

Da den 60-årige brasilianer i 2011 satte sig i chefstolen, blev han kaldt et indlysende valg. Han har 35 år bag sig i BAT med erfaring fra både Brasilien, Afrika, Mellemøsten og Asien og dermed mange af de vækstmarkeder, hvor der stadig er masser af røg i traditionelle tobaksprodukter.

Hans bestræbelser på at pleje et etisk omdømme led dog et knæk sidste år med afsløringer om formodet brug af bestikkelse i Afrika. Han rendte også ind i et opgør med sine aktionærer, da det blev foreslået at øge hans aktietildelinger.

Durante tjente sidste år 4,5 mio. pund, men ekstra aktier kunne have øget pakken til godt ti mio. pund. BATs aktiekurs er i det seneste år steget over 20 pct.

I førnævnte interview med Financial Times slog han i øvrigt fast, at han ikke har tænkt sig at opgive sine cigarer – som han begyndte at ryge, da han droppede cigaretter.

»Jeg kender de risici, der er forbundet med cigarer. Men den fornøjelse, de giver mig, opvejer altså risiciene.«