HK-ansatte holder tæt om lønnen

Mange HK-ansatte taler ikke åbent om deres løn - til ærgrelse for deres egen fagforening.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lønnen - den taler vi ikke om. Sådan ser det ud på mange arbejdspladser for HK-ansatte. I en undersøgelse fra HK/Privat siger 51 procent, at der er hemmelighed om lønnen på deres arbejdsplads. 33 procent afviser det.

I fagforeningen er man ikke glad for de tal. Mere snak om lønnen fører nemlig til en højere løn, lyder det.- Selv om alle vores erfaringer viser, at lønhemmelighed får inddirekte negativ indflydelse på lønniveauet, så lever mange stadig med tys-tys, siger Carlo Søndergaard, faglig chef i HK/Privat.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Mogens Ove Madsen, Aalborg Universitet, er det et typisk mønster, at man helst ikke taler om løn.

- Det klarer man med lokale forhandlinger mellemtillidsrepræsentant og arbejdsgiver, og så går resultatet videre til den ansatte, konstaterer han.Mogens Ove Madsen mener, at snak om løn rører ved noget fundamentalt. Det kan være, hvordan de ansatte vurderer sig i forhold til hinanden.

Det kan give misundelse, hvis lønnen ikke afspejler det ventede. Desuden vil mere synlighed vise arbejdsgiverens syn på de ansatte.