Hjælp chefen med at lede

I sidste uges dilemma på Business.dk føler lederen Maja, at hun sidder med alle ”skodopgaverne”. Hun er dog i tvivl om, hvorvidt hun allerede efter fire måneders ansættelse i sit job kan tillade sig at gå til chefen og klage sin nød, eller om hun bør give det et par måneder, og se om ikke det hele falder på plads, når hun har været i jobbet i lidt længere tid.

Ledelsesrådgiver hos Lederne Trine Dilèng mener, at det efter fire måneders ansættelse er oplagt, at Maja tager en snak med chefen:

- Efter fire måneder er Maja begyndt at kende organisationen og opgaverne. Så det er et godt tidspunkt at få afstemt forventninger med chefen. En samtale kan samtidig være med til at styrke relationen mellem hende og chefen, og det er vigtigt, for et godt forhold til chefen er afgørende for trivsel og performance, siger Trine Dilèng, som dermed peger på løsningsmulighed nummer 2. 

Maja giver udtryk for, at hun er glad for sine kollegaer og trives med organisationens værdier, så det er et meget positivt og konstruktivt afsæt for en samtale om hendes opgaver, påpeger Trine Dilèng.

- Chefens opgave er så at forklare, hvorfor hendes opgaver er vigtige, og hvad de bidrager med, så det giver mening for hende. At Maja oplever dem som skodopgaver er ikke ensbetydende med, at de er det, siger Trine Dilèng.

Chefen er ikke tankelæser, så det er godt, at Maja tager ansvar og indbyder til en samtale, fremfor at gå og blive mere frustreret over opgaverne. Ledelsesrådgiveren forklarer, at det handler om at ”lede opad”:

- Som leder er det vigtigt også at kunne lede opad. Hvis man fortæller sin chef, hvordan man gerne vil ledes, og hvad der motiverer én, så giver man chefen de bedste forudsætninger for at lede på en måde, så man får trivsel og glæde i sit arbejdsliv, fastslår Trine Dilèng.