Hippie i jakkesæt

73-årige Asger Aamund forlader bestyrelsesarbejdet i Bavarian Nordic, men bliver på posten som energisk rådgiver og debattør med menneskeindsigt.

Asger Aamund betegnes som en stor humanist og et udpræget konkurrencemenneske. Arkivfoto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Asger Aamund er god til mennesker. Den evne fremhæver alle, når de taler om den danske erhvervsmand og iværksætter, der efter 20 år har valgt at trække sig som formand for sit biotekselskab Bavarian Nordic. Den 73-årige storaktionær er mest kendt som manden bag Neurosearch og Bavarian Nordic.

Med Asger Aamund for enden af bordet i bestyrelseslokalet har børsnoterede Bavarian Nordic udviklet sig fra at være en forskningsvirksomhed med voldsomme underskud til noget, der ligner en rigtig medicinalvirksomhed

Hemmeligheden bag hans forretningsmæssige succes er en ukuelig optimisme, fokus på muligheder frem for begrænsninger, og så har han et formidabelt overblik.

Asger Aamund var villig til at sætte flere hundrede millioner kroner og virksomheden på spil, da han valgte at godkende investeringen i en ny fabrik til Bavarian Nordic, inden kontrakten om at levere koppevacciner til USA var på plads. Det var en beslutning, som ville have fået de fleste til at ryste på hænderne, men Asger Aamunds vovemod appellerede til det amerikanske syn på at lave business, og kontrakten kom i hus.

Hans evne til at uddelegere og vise sin ledelse tillid har skabt et miljø i Bavarian Nordic, hvor man kan tale åbent om problemerne, fordi Asger Aamund vælger at fokusere på løsninger frem for at finde en syndebuk.

Og så er der hans evner med mennesker. Han har personligt hjulpet medarbejdere gennem kriser og er god til at forstå, hvad der driver og motiverer mennesker. Generelt er der ingen ende på superlativerne, når man spørger til, hvad det er, Asger Aamund kan med mennesker.

Først og fremmest kan Asger Aamund godt lide mennesker. Han har tidligere i denne avis sagt, at det var som ung guide på Tuborg, at han lærte at se, hvad folk er – og ikke bare hvor de kommer fra.

Han stortrives i DR-udsendelsen »Mads & Monopolet«, hvor han kommer i kontakt med mennesker både i panelet og blandt lytterne, som han ellers aldrig ville møde.

Asger Aamund er utrolig populær blandt programmets lyttere, der på Facebook kommer med kommentarer som eksempelvis »Asger er Gud«. Han er også meget afholdt og respekteret af de andre medvirkende. Faktisk så meget at filminstruktør Søren Fauli åbenbart gerne vil adopteres af Asger Aamund.

Han har stor empati og er så stor en humanist, at flere omkring Asger Aamund beskriver ham som en hippie i et jakkesæt. Han ser altid efter det bedste i mennesker og vil gerne inspirere og hjælpe. Det fik ham til at medvirke i DR-programmet »Asger og de arbejdsledige«, hvor han forsøgte at hjælpe seks langtidsledige tilbage på arbejdsmarkedet.

Rollen som mentor tiltrak Asger Aamund, samtidig med at han fik mulighed for at udfordre danske politikere, der efter hans mening er ved at skabe et samfund, hvor man fordeler fattigdom i stedet for at skabe rigdom.

Det er ingen hemmelig, at Asger Aamund er borgerlig og støtter partiet Liberal Alliance, men selv hans politiske modstandere taler med beundring og respekt om hans værdifulde bidrag til den offentlige debat. På grund af hans praktiske tilgang til de samfundsøkonomiske problemer, som Danmark står overfor, og fordi han ikke som andre borgerlige kun ser i sort og hvidt, men evner at se nuancerne og stille skarpt på problemerne.

Der er ingen tvivl om at Asger Aamund har en stor personlighed og fylder meget. Det er en selvfølge, at han sidder for bordenden. Når han medvirker i Mads & Monopolet, er der ingen andre, der sætter sig på hans plads. Der er heller ingen andre end værten Mads Steffensen, der afbryder Asger Aamund.

Generationsskiftet i Bavarian Nordic har været undervejs længe, men Asger Aamund har ingen planer om en pensionisttilværelse. Bare tanken om et liv som pensionist er ham vederstyggelig. Han agter at fortsætte i en lang række bestyrelsesposter, som rådgiver, og debattør og deltager i diverse medier.

Privat skal Asger Aamund nok få tiden til at gå med at læse, lave mad og med tennistræning. Det udprægede konkurrencemenneske har nemlig en doubletitel som Tisvilde-Mester, der skal forsvares.