Hidsig visumdebat venter turismeordførere

Koster de danske visumregler milliarder i tabte turistindtægter, eller er reglerne smidige nok? Det bliver et væsentligt debatemner, når en arbejdsgruppe efter sommerferien er klar med en rapport om turismens rammevilkår.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både visumregler, planloven samt skatter og afgifter er i spil, når politikerne til efteråret skal diskutere turismens rammevilkår. En rapport, der ventes at lande på politikernes bord i august eller september, vil nemlig tage fat på alle emnerne, og der er lagt op til endnu en hed debat om bl.a. visumreglerne.

Turisterhvervene har i lang skreget efter nye visumregler, der gør det lettere for bl.a. kinesiske og russiske turister at komme ind i landet. Senest er bl.a. Danmarks Rejsebureau Forening kommet med en skarp kritik af de restriktive danske regler.

Når en embedsmandsgruppe efter sommerferien er klar med analysen af turismens rammevilkår, satser Socialdemokraterne på, at det vil lykkes at gøre de danske regler mere smidige.

"Udenlandske aktører, der arbejder for danske rejsebureauer, oplever, at de danske visumregler er et problem. Der findes nu 30 mio. kinesiske millionærer, og de danske visumregler hindrer, at vi får andel i den stigende turisme," siger Socialdemokraternes erhvervsordfører Orla Hav .

Hermed ligger Socialdemokraterne på linje med Danmarks Rejsebureau Forening, der forleden skrev i en pressemeddelelse, at en del udenlandske turister "simpelthen ikke føler sig velkomne eller ønskede, hvilket er med til, at de vælger andre destinationer end Danmark."

Danmarks Rejsebureau Forening mener bl.a., at dokumentationskravene for at få visum er for skrappe, og at formidlingen af reglerne til de relevante lande skal være bedre. Samtidig peger foreningen på, at den såkaldte landegruppeinddeling, som er med til at danne grundlag for, om en visum-ansøger kan meddeles turistvisum, er et problem. Her er problemet, at opdelingen er dårlig reklame for Danmark, fordi vi generelt omtaler turister fra visse lande som problematiske.

Hos De Konservative mener erhvervsordfører Mike Legarth dog, at reglerne allerede er gjort mere smidige. Dokumentationskravene er blevet revurderet, og turister fra bl.a. Indien, Ukraine og Kina har i dag lettere ved at komme på ferie i Danmark.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Colette Brix, er på linje med De Konservative og afviser, at der er behov for nye regler.

I Venstre er turismeordfører Hans Christian Thoning en smule mere åben for mere smidige regler, selv om han dog ikke lover noget.

"Jeg er klar til at diskutere bedre muligheder for visum til f.eks. kinesiske og russiske turister. Vi skal nærme os de lande, vi normalt sammenligner os med," siger Hans Christian Thoning.

Den nye embedsmandsrapport, der er et arbejde på tværs af 11 ministerier, om turismens rammevilkår skal formentlig behandles i regeringens økonomiudvalg i august. Først herefter offentliggøres rapporten, og Folketinget skal formentlig diskutere forskellige tiltag, der kan fremme turismen, i løbet af efteråret.