Her vælter det frem med flest nye job

Der er kommet lidt over 14.000 nye job inden for handel og transport. Den branche er derved topscoren, når det gælder om at få danskerne i arbejde, viser nye beregninger.

Danmarks Statistik opgør beskæftigelsen i 11 forskellige brancher, og der er plus på kontoen i stort set samtlige brancher. Der er kommet lidt over 14.000 nye job inden for handel og transport. Den branche er derved topscoren, når det gælder om at få danskerne i arbejde. Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne er begyndt at bruge flere penge, og det er i høj grad inden for handel og transport, at nye job vælter frem. Det er den branche herhjemme, hvor der er størst fremgang i beskæftigelsen. Nummer to på listen er erhvervsservice efterfulgt af byggeriet.

Kategorien erhvervsservice er en blandet landhandel, der dækker over virksomheder inden for blandt andet rengøring, men også eksempelvis revision.

Den nye jobliste fremgår af beregninger, som fagforeningen 3F har lavet for Berlingske Business. Den er lavet på baggrund af de seneste tal for udviklingen i beskæftigelsen fra Danmarks Statistik. I opgørelsen kan man se, at der er pænt gang i det danske arbejdsmarked. Sidste år blev der i alt skabt 42.100 nye job herhjemme.

Landets største talfabrik i form af Danmarks Statistik opgør beskæftigelsen i 11 forskellige brancher, og der er plus på kontoen i stort set samtlige brancher. Kun inden for finansiering og forsikring er der en nedgang i antal job.

Cheføkonom i 3F Frederik I. Pedersen fremhæver, at udviklingen det seneste år dækker over 44.300 flere job i den private sektor, mens der blev tabt 2.300 job inden for det offentlige. Og selv om den private beskæftigelse er steget med 91.000 siden foråret 2013, er vi stadig 100.000 under niveauet fra før finanskrisen ramte beskæftigelsen og slog benene væk under den danske økonomi.

Fremgangen kan fortsætte

Frederik I. Pedersen mener godt, at fremgangen i beskæftigelsen kan fortsætte, og vi kan komme tilbage på niveauet fra før, verden gik af lave.

»2015 var et godt år for det danske arbejdsmarked. Dagens tal vidner samtidig om en stor stigning i arbejdsstyrken, da den registrerede arbejdsløshed sidste år faldt betydeligt mindre end beskæftigelsen steg. Udviklingen trækker altså flere ind på arbejdsmarkedet og minder om, at der stadig er masser af ledig kapacitet i dansk økonomi,« siger Frederik I. Pedersen og påpeger, at når der bliver skabt flere job inden for rengøring, kan det være et udtryk for, at virksomhederne er begyndt at outsource den opgave.

Det medfører, at der blive flyttet nogle job fra industrien til erhvervsservice, uden at det isoleret set skaber mere beskæftigelse.

Der er plads endnu

Ser man på den procentvise fremgang i beskæftigelsen, er det inden for branchen med information og kommunikation, hvor det går bedst. Målt på den måde er byggeriet nummer to på listen.

Cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg påpeger, at bygge- og anlægsbranchen traditionelt er meget konjunkturfølsom og var i dyb krise i perioden 2009 til 2013.

I de seneste to år er udviklingen vendt til fremgang, både når det gælder beskæftigelsen og omsætningen.

»Nybyggeriet af boliger er på vej op fra et lavt udgangspunkt og en række store offentlige projekter som Metro Cityringen og superhospitalerne fylder godt i ordrebøgerne. Dertil kommer flere bolighandler, hvilket giver nye renoverings-/vedligeholdelsesopgaver, da det typisk er omkring ejerskifte, boligerne renoveres,« siger Bo Sandberg, der er enig med 3F i, at der for byggeriets vedkommende er nok arbejdskraft herhjemme lige her og nu.

»Vi forventer ny fremgang i beskæftigelsen også i år. Men så nærmer vi os det niveau, som har været gennemsnittet for byggeriet de seneste mange år. Det er på omkring 160.000 beskæftigede inklusive selvstændige. Derved også sagt, at vi mener stadig, at der er ledig kapacitet, når det gælder de timelønnede. Men vi skal være opmærksomme på, at der er begyndt at komme flere udfordringer med at rekruttere folk til en række specialfunktioner som ingeniører og byggepladsledere,« siger Bo Sandberg.

Han understreger, at de mindre ungdomsårgange snart vil slå igennem, og han regner med, at byggeriet i 2018 vil stå over for en generel mangel på faglært arbejdskraft.