Her udkonkurrerer kvindelige chefer mændene

Kvindelige ledere ligger nummer et, når det gælder om at være til stede på sociale medier. Forklaringen er, at kvinder er mere sociale end mænd.

De kvindelige chefer slår især mændene, når det gælder Facebook. 88 procent af kvinderne mod 77 procent af mændene har en facebookprofil, mens der stort set ikke er forskel, når det gælder om at have en bruger på et medie som LinkedIn. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvindelige chefer har »liket« og chattet sig til en førsteplads i kampen om at være til stede på sociale medier.

Det viser en undersøgelse fra 2014, som interesseorganisationen Lederne står bag.

Organisationen har spurgt mere end 1.500 af sine medlemmer, om de har oprettet en profil på medier som Facebook, LinkedIn og Twitter. Her svarer 92 procent af de kvindelige ledere ja, mens det hos mændene er 83 procent, der er til stede på sociale medier.

De kvindelige chefer slår især mændene, når det gælder Facebook. 88 procent af kvinderne mod 77 procent af mændene har en facebookprofil, mens der stort set ikke er forskel, når det gælder om at have en bruger på et medie som LinkedIn.

At kvinderne fører statistikken, undrer ikke Peter Svarre, der er ekspert i sociale medier. Han mener, kvinder sidder i den slags chefstillinger, hvor det er mest oplagt at bruge de sociale medier:

»Der er mange kvinder, der har de lidt blødere ledelsesstillinger som HR-chefer og kommunikationschefer, og tidligere undersøgelser på området viser, at det er her, man bruger sociale medier i dag,« siger han.

Han mener, at kvinder er bedre til at være sociale mennesker end mænd:

»Hvis man skal være rigtig generaliserende, så er der noget over de sociale medier, som er mere kvindeligt. Det ligger i ordet, at det handler om at være social og interagere med andre mennesker. Mænd er måske lidt mere ingeniøragtige. De bygger ting, mens kvinder bygger relationer,« siger han.

Samtidig mener Peter Svarre, at mænd er mere konservative i deres ledelse, når det gælder om at bruge nye platforme som sociale medier strategisk i virksomheden. Men han understreger, at de ikke er hægtet af på sociale medier. Mænd bruger dem bare til noget andet, end kvinder gør:

»Sociale medier kan bruges på to måder for en virksomhed. De kan bruges til at bygge relationer og fungere lidt som en telefon. Men de kan også bruges som en broadcast-platform til at promovere sig selv og opbygge sit brand, og det er måske en mere maskulin måde at gøre tingene på,« siger han.

Undersøgelsen viser, at ledere især bruger de sociale medier til at holde sig ajour med venner, bekendte og det professionelle netværk. Men nogle bruger dem også til at tjekke kandidater til ledige stillinger eller til at hente viden og sparring udefra.

Derfor er det vigtigt, at man som kandidat til en ny stilling har en gennemarbejdet og opdateret brugerprofil, mener Martin Launey, der er chef for organisationen Ledernes afdeling for sociale medier.

Det gælder også lederne selv, hvis de ønsker at komme i betragtning til en højere stilling, siger han:

»Vi fokuserer i høj grad på at fortælle vores medlemmer, at man skal gøre noget ud af for eksempel sin LinkedIn-profil, og at man skal sørge for at opbygge og have styr på sit netværk derinde, mens man er i job,« siger han og uddyber:

»Hvis man som leder sender en ansøgning til en ny lederstilling, er der rigtig stor sandsynlighed for, at man bliver tjekket ud på sine sociale profiler.«

Martin Launey råder derfor ledere til at tage ansvar for det billede, de tegner af sig selv på nettet.

De fleste af lederne i undersøgelsen er venner med lederkolleger og medarbejdere på sociale medier. Over halvdelen vil svare »ja,« når en venneanmodning fra en ansat i firmaet tikker ind.

Og cheferne tillader i højere grad sine ansatte at logge på sociale medier, mens de er på arbejde. I 2010 sagde over halvdelen af de danske ledere nej til at lade sine medarbejdere bruge Facebook, Twitter eller LinkedIn i arbejdstiden, men i dag er det kun knap en tredjedel, der nægter sine ansatte at logge på.

Generelt har de danske ledere taget de sociale medier til sig. Langt de fleste ledere i undersøgelsen er ansat i virksomheder, der har oprettet en virksomhedsprofil på et eller flere medier. Men det er under halvdelen, der har formuleret en reel strategi for, hvordan de bruger dem.

Danske virksomheder bruger primært de sociale medier til marketing, PR og kommunikation, og det har skabt omtale af virksomheden blandt forbrugerne for rigtig mange af dem. Derfor svarer hver syvende leder, som arbejder i virksomheder, der ikke er til stede på sociale medier, at de planlægger at oprette en virksomhedsprofil i fremtiden.