Her rammer den forhadte iværksætterskat

Iværksætterskatten fjerner investeringer i vækstvirksomheder for op mod 14,5 milliarder kroner. Flere investorer er allerede holdt op med at investere i Danmark.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politik er ikke altid logisk.

Den seneste skattereform hævede skatten for investorer, som ejer mindre end ti procent af en virksomhed og giver en forventet årlig indtægt på 150-200 millioner kroner. Men nu viser det sig, at skattestigningen også fjerner investeringer for op mod 14,5 milliarder kroner over de næste syv år.

Det viser en undersøgelse fra brancheforeningen Danish Venture Capital and Equity Association (DVCA), der repræsenterer en bred vifte af investorer som eksempelvis kapitalfonde og venturefonde.

Læs også på evb.dk:

Det dummeste iværksættere kan smide penge efter

Færre iværksættere med forsker-hat

Stormløb mod iværksætter-lån

Her giver DVCA's medlemmer udtryk for, at de allerede har undladt at investere i iværksættervirksomheder på grund af den nye skat, som trådte i kraft ved årsskiftet.

Det gælder for hele 62 procent af de såkaldte Business Angels - et andet ord for private investorer:

- Undersøgelsen viser med al tydelighed, at skatten - som vi har kaldt iværksætterskatten - allerede nu har katastrofale konsekvenser for dansk iværksætteri. At hele 62 procent har sagt nej til investeringer, kommer bag på mig. Det vil desværre snart afspejle sig negativt i iværksætterstatistikken. Regeringen når i hvert fald ikke målet om, at Danmarks skal være blandt verdens førende iværksætternationer i 2015, siger administrerende direktør i DVCA, Jannick Nytoft.

Ekstremt problematisk

Han bakkes op af administrerende direktør i Fonden for Entreprenørskab Christian Vintergaard, der ryster på hovedet over iværksætterskatten:

- Det er ekstremt problematisk, at regeringen sætter forhindringer for såvel iværksættere som investorerne bag, siger Christian Vintergaard.

Han siger, at flere iværksættere og Business Angels allerede er flyttet til udlandet:

- Skatten burde ikke være indført. Den er ude af takt med regeringens udmelding om, at man gerne vil fremme iværksætteri i Danmark. I det hele taget bør man tænke sig rigtigt godt om, før man indfører skatter, der gør det sværere at være iværksætter, siger Christian Vintergaard.

En af de personer, som har investeret i flere vækstvirksomheder i Danmark, er Lars Bruhn.

Han blev velhavende, da han solgte Bruhn Data A/S, NewTronic Scandinavia A/S til det multinationale selskab Canon i 1998. Lars Bruhn er en mand, som ellers ikke mangler ord, men når den såkaldte iværksætterskat nævnes, mister han nærmest mælet:

- Det er en fuldstændig tåbelig skat. Den bedste beskrivelse af konsekvensen er vel, at den har forpestet et ellers velfungerende investeringsmiljø, siger Lars Bruhn.

Op ad bakke

Han grundlagde i 1999 fonden IVS, der ejer managementselskabet NorthCap Partners, der administrerer venturefondene IVS A/S og IVS II K/S. En tredje fond - IVS III - er under opsejling, men det har været op ad bakke denne gang:

- Konsekvensen af skatten er, at det er utroligt svært for os at samle penge til at investere i fremtidens vækstvirksomheder. Vi har ikke længere en chance for at tiltrække private investorer, fordi de bliver brandbeskattet, siger Lars Bruhn.

Professor og centerleder på IDEA Entrepreneurship Centre på Syddansk Universitet Torben Bager sagde i gårsdagens Berlingske Business, at regeringen har skudt sig selv i foden ved at indføre skatten.