Her kan Karen Hækkerup falde igennem som leder

Politikere som Karen Hækkerup kan bibringe organisationer som Landbrug og Fødevarer meget. Men professor i ledelse ser også risici ved politikere som administrerende direktører, fordi de mangler én bestemt type erfaringer.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sket før, og nu sker det igen: En toppolitiker forlader Christiansborg for at påtage sig rollen som administrerende direktør i erhvervslivet. Denne gang er det nu tidligere justitsminister Karen Hækkerup, der tager turen fra regeringen til Landbrug og Fødevarer, hvor hun overtager posten som administrerende direktør efter en anden tidligere politiker, nemlig Søren Gade.

Men hvilke fordele har politikerne, når de pludselig står i rollen som administrerende direktør? Ifølge professor i ledelse Anders Drejer, som er tilknyttet Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, er der både fordele og ulemper ved at have en politiker i spidsen for en organisation.

»Politikere er meget dygtige til at kommunikere. Det er Karen Hækkerup også, og det er vigtigt for en interesseorganisation som Landbrug og Fødevarer,« siger Anders Drejer.

Derudover fremhæver professoren det netværk, en politiker har efter mange år på Christiansborg. Karen Hækkerup har været politiker i 17 år, og hun har blandt andet i en kort periode bestredet posten som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

»Hendes netværk på Christiansborg og i embedsmandsværket er til meget stor gavn for hende i Landbrug og Fødevarer. Derudover er hun vant til at håndtere et bagland, hvilket også er en fordel,« siger Anders Drejer.

Men en politiker har også umiddelbart mangler, når det kommer til at bestride en post som administrerende direktør. Anders Drejer peger særligt på to ting:

»Hun mangler det at lave førstelinjeledelse. Det vil sige, at hun mangler erfaring med at lede folk, motivere medarbejdere, og den direkte konsekvens og belønning - eller negativ belønning, som man kalder straf. Hun har været vant til at have en topembedsmand, men nu er det hende, der er chefen, og det har hun ikke erfaring med,« siger Anders Drejer.

Måske netop i erkendelse af den manglende erfaring med førstelinjeledelse, ændrede formanden for Landbrug og Fødevarer, Martin Merrild, for nylig ledelsesstrukturen i organisationen, så den administrerende direktør har en mere eksern rolle, mens en vicedirektør - med funktion som driftsdirektør - tager sig af de interne linjer. Men den strategi er ikke nødvendigvis en god løsning, vurderer Anders Drejer.

»Når man vælger at ansætte en politiker, er det en fristende måde at gøre det på. Men som leder risikerer man at miste følingen med, hvad der sker internt i organisationen. Hvis man så udadtil står i spidsen for en organisation, som ikke performer, risikerer man også at miste legitimitet i sin rolle. Man risikerer simpelthen at være for meget »udenrigsminister,« siger professoren og tilføjer, at en type som Søren Gade, som har en fortid i militæret, næppe har villet sidde som topleder »uden at bestemme det hele.«

»Så må vi håbe, at fru Hækkerup og Landbrug og Fødevarer har fået afstemt forventningerne i forhold til det,« siger Anders Drejer.