Her har kvinder flertal

Elisabeth Grüner tror på kompetencer i sin bestyrelse, hvor 75 procent af medlemmerne er kvinder – og de er valgt, fordi de er bedst til opgaven. ”I danske virksomheder får vi kun råd til fremtiden, hvis vi ser på mennesker frem for på køn.”

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De færreste danske virksomheder ville kunne overholde den norske selskabslovgivnings krav om minimum 40 procent af hvert køn i bestyrelsen.

Det kunne den første bestyrelse, adm. direktør, cand. polit. Elisabeth Grüner sammensatte for sin nye virksomhed. Den bestod af tre mænd og to kvinder.

Professor Steen Hildebrandt fra Handelshøjskolen, Århus Universitet, var med på grund af sin strategiske indsigt, direktør Rune Sørensen fra Oracle som følge af sin indsigt i salg og kommunaldirektør Allan Vendelbo fra Ballerup Kommune for sin viden om det offentlige.

I dag er de to mandlige bestyrelsesmedlemmmer ude igen. Scorpio Strategi er gået skridtet videre, så bestyrelsen nu består af 75 procent kvinder.

”Mændene gjorde ikke et dårligt job. Tværtimod. Men en bestyrelse skal afspejle virksomhedens virkelighed og fremtid. Vores fremtid tegnede sig anderledes end ved starten. Vores fokus er strategisk nytænkning – og ofte på den korte bane, fordi tiden er knap. Derfor er det vigtigt at sammensætte et hold, der kan sparre og sætte kursen,” siger Elisabeth Grüner.

Hendes bestyrelse består nu af formanden, markeds- og teknisk direktør Jeanette D. Hartz, SEAS-NV, der er den afsætningsmæssige sparrringspartner; Lise Holt Olesen, stifter af Unik Human Resources og sparringspartner på ejerledelse; administrerende direktør Ulla Röttger, Amagerforbrænding og sparringspartner i netværk; samt fagdirektør Mogens Grüner, Lundbeck A/S og økonomisk sparringspartner. Jeanette D. Hartz og Ulla Röttger var også med i den første bestyrelse.

Mennesker frem for køn: ”Bestyrelsen skal afspejle de kompetencer, virksomheden vil gøre sig kendt på. Skal danske virksomheder markere sig i fremtiden, skal vi satse på mennesker frem for på køn. Vi er få mennesker i en global sammenhæng. Kvinderne udgør et flertal på de videregående uddannelser. Derfor skal deres ressourcer i spil,” siger Elisabeth Grüner.

Hun finder det direkte pinligt, at mænd har så svært ved at finde kompetente kvinder til deres bestyrelser.

”De møder os ikke på herretoiletterne og vi er ikke blandt kammesjukkerne. Vi betragtes endnu som objekter frem for ressourcer. Jeg, en relativt veluddannet leder, er flere gange blevet spurgt, hvor der dog var veluddannede kvinder med ledererfaring til bestyrelser. Jeg mener, jeg står jo lige foran dem.”

Elisabeth Grüner har i en årrække været bestyrelsesformand for IKI, Initiativ for Kreativitet og Innovation på Copenhagen Business School. Hun har 20 års ledelseserfaring bl.a. som vicedirektør i Erhvervsministeriet, direktør for Forskerparken Symbion, bestyrelsesformand for Dacapoteatret og næstformand i Dansk Venturekapitalforening, samt repræsentantskabsmedlem i Amagerbanken og medlem af bestyrelsen i Intermate.

De ønskede en kvinde: ”Når vi har aktionærmøder i Amagerbanken, bliver der spurgt, hvorfor der ikke er aktionærvalgte, kvindelige medlemmer i bestyrelsen – det er jo repræsentantskabets opgave. Jeg blev valgt til bestyrelsen for it-virksomheden Intermate gennem Karrierekvinder.dk, fordi ejerne ønskede at udvide bestyrelsen med et medlem og helst en kvinde – til at erstatte to ejerrepræsentanter og supplere to eksterne, professionelle bestyrelsesmedlemmer.”