Her får ikke-rygere to fridage

I en norsk virksomhed får medarbejdere nu bonusferie for ikke at ryge.

Den norske virksomhed blander sig ikke i, om medarbejderne ryger uden for arbejdstiden.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Det er blevet særlig godt at være ikke-ryger. I den norske rådgivningsvirksomhed, Infotjenester, bliver medarbejderne belønnet for at holde sig fra cigaretterne. De får to ekstra fridage om året, hvis de ikke benytter sig af rygepauserne.

»Jeg synes, at det er en fremragende ordning, og det er andet år, at jeg benytter mig af det. I år har jeg brugt en af fridagene på at tage til Rihanna koncert i Oslo,« fortæller Mona Elisabet Schau til norske E24.

Virksomheden besluttede at give ikke-rygere bonusferie for at kompensere for alle de pauser, som rygerne dagligt holder. I den norske virksomhed har rygerne to-tre pauser af 10 minutter om dagen.

Men hvis det vejes op på den måde, så burde medarbejdere, der ikke ryger, faktisk få langt flere feriedage. Regner man på det ud fra danske forhold med 216 arbejdsdage om året på 7,5 arbejdstimer dagligt, så burde de medarbejdere, der ikke ryger, modtage cirka tre ugers ferie.

Personalechef i Infotjenester, Annika D'Alicandro, er opmærksom på skævvridningen, men bonusordningen er lige så meget en symbolsk ordning for at fremme sundheden i virksomheden. Ifølge hende har tiltaget haft en positiv effekt på de medarbejdere, der ryger.

»Adskillige mennesker har fortalt mig, at systemet er en medvirkende faktor til, at de formåede at stoppe med at ryge. Det er rart at høre. Men vi diskriminerer ikke dem, der ryger. Vi tager ikke ferie fra nogen, men giver ikke-rygere en ekstra belønning, som et af ​​flere tiltag for at fremme sundhedsbevidstheden,« siger hun til norske E24.

Og rygerne i virksomheden føler sig ikke diskrimineret. De synes ordningen er fair.

»Som ryger tager jeg to pauser i løbet af en arbejdsdag, som ikke-rygerne i princippet ikke får. Reaktionerne om, at ikke-rygerne også har små pauser, er sikkert rigtig, men de er ikke lige så synlige. Jeg ser ikke de ekstra fridage som andet end at fremme en god livsstil og motivere folk til at stoppe med at ryge,« siger Linda Arntzen, der selv er ryger, til norske E24.

I Danmark er det kun et fåtal af virksomheder, der benytter sig af belønning til ikke-rygere. I følge HK er det ikke en metode, der er gavnlig for nogen parter.

»Jeg kan ikke se gevinsten ved det. Det er et fåtal, der ryger på en arbejdsplads, så det bliver en dyr løsning for virksomhederne. Og jeg tror ikke på, at man får flere til at holde op med at ryge,« siger næstformand for HK Privat, Marianne Vind.

Og i et langstrakt perspektiv kan det bekymre hende, at man vurderer arbejdsindsatsen ud fra et så individorienteret parameter. 

»Jeg synes, at det er et skråplan. For hvem er de næste, der skal belønnes? Dem, der ikke har gamle forældre, som skal hjælpes med at kontakte læger og kommuner. Eller dem, der ikke drikker kaffe eller spiser frokost,« siger hun 

Deltag i debatten og vær med i afstemningen om, hvorvidt ikke-rygere skal belønnes, herunder.