Her er ugens vindere og tabere

Tomlen op til driftig iværksætter, succesfuld bankmand og fyret Nordea-direktør. Der er derimod tackling på vej til DONG-toppen, tyske bankdirektører og TDCs topchef.

Se listen over dem, der landede på denne uges op- og nedture i dansk erhvervsliv. Fold sammen
Læs mere

Ugens opture

Matias Dalsgaard grundlagde sammen med tre andre i 2005 samkørselstjenesten GoMore Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper.

Matias gearer op

Her er en lille opmuntring til de altid udskældte politikere. Danske politikere har skabt nogle af verdens bedste rammer, helt konkret en sjetteplads, for muligheder med at udnytte global innovation, lød det i denne uge fra en teknologisk tænketank i Washington. Rammer som bla. Matias Møl Dals­gaard har været ferm til at udnytte. Egentlig ligger vi ganske godt med hensyn til kreative hoveder, der sætter ting i gang.

Matias Dalsgaard grundlagde sammen med tre andre i 2005 samkørselstjenesten GoMore, og nu er projektet mere end flyvefærdigt. Men der skal mere risikovillig kapital til, og det er lige præcis, hvad Matias Dalsgaard er lykkedes med. Han har fået Tiger-milliardæren Lennart Lajboschitz til at skubbe et ansee­ligt beløb ind i GoMore, og måske er der mere, hvor det kommer fra, hvis potentialet i GoMore kan udnyttes. Egentlig er det ikke nyt, at nogen finder sammen for at spare transportomkostninger. Matias Dalsgaard har »bare« sat det i system.

John Fisker, direktør Ringkjøbing Landbobank. Fold sammen
Læs mere

Fiskers finansielle flair

Trofaste gossiplæsere vil vide, at navnet John Fisker har optrådt på vinderlisten før. Fisker er ikke direktør for landets største bank, men Ringkjøbing Landbobank – bemærk j’et i Ringkjøbing, det oser af tillid – og måske den bedst indtjenende af dem alle. Og nej, det matcher ikke at have domicil i det, nogen kalder udkantsdanmark med mange bønder, detailhandelsvirksomheder og pressede boligejere som kunder.

John Fisker og hans 270 medarbejdere beviser vel bare endnu engang med 2015-regnskabet, at man kan have en særdeles veldrevet bank i alle egne af landet, bare man er tro mod sin historie og sin forretningsstrategi. I et nulvækstsamfund har banken formået at øge udlånet med 12 procent. Og skal man tro historikken i banken, er det solide nye udlån, banken har sagt ja til. Aktionærerne kan se frem til øget udbytte, således at hele 61 procent af årets overskud ryger tilbage til ejerne.

Nordeas chef for compliance-afdelingen, Eva-Lotta Rosenqvist. Fold sammen
Læs mere

Sender Eva-Lotta et signal?

Nu rabler det da helt for gossipredaktionen, vil du sige. Hvordan kan en direktør, der bliver fyret, blive en af ugens vindere?

Indrømmet, det kan tænkes, at gossipperne her går helt galt i byen. Nordeas chef for compliance-afdelingen, Eva-Lotta Rosenqvist, forlader ikke bare direktionen i Nordea, men ryger helt ud af storbanken. Efter mindre end et år på posten. Compliance handler om en banks ordentlighed og interne procedurer for at overholde lovgivningen. Det har det knebet med i Nordea, der har måttet betale flere bøder, og måske er Eva-Lotta den »skyldige«?

Det kan dog også tænkes, at Nordea-topppen med Casper von Koskull i spidsen ikke vil sætte tilstrækkeligt med ressourcer af til at opfylde disse compliance-krav. Og at Eva-Lotta så har sagt: »Det der, det kan jeg ikke lægge navn til.«

Parterne skilles med det sædvanlige ordgejl om, at der ikke er sure miner. Sandheden internt i banken kan være en helt anden.

Ugens nedture

Thomas Thune Andersen. Fold sammen
Læs mere

Sikke et DONG – nu gik det lige så godt

Hov, hov. Hvad er nu det for noget, kære DONG. Nu havde vi lige vænnet os til, at alt var på skinner frem mod en guldrandet børsnotering – og så dette!

Så kære bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen; vi er skuffede, her på gossipredaktionen. Skuffede over jeres nedskrivning i 16 milliarder-kroners-klassen. Skuffede over en virksomhed, som ikke får gennemført den »rengøring« og strøm­lining, som er så nødvendig frem mod en børsnotering.

Vi forstår godt, at det ikke er nogen let sag sådan at håndtere en olieaktivitet, som i dag er langt mindre værd og langt mindre attraktiv, end da olieprisen var høj. Så vi forstår godt udfordringerne. Vi havde bare vænnet os til, at I kørte tingene snorlige. Tilbage står at se, hvad I gør i forhold til børsnoteringen – og hvad de mulige købere mener om jer. Men det må vi se på.

John Cryan, adm. direktør i Deutsche Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND.

Skulle man købe Deutsche Bank?

Det er næsten til at grine af, hvis det ikke var, fordi vi har med noget, der ligner en veritabel erhvervstragedie, at gøre.

For det var i denne uge, at Danske Bank overhalede Deutsche Bank i børsværdi. Jo, du læser rigtigt. Den tyske bankkæmpe, en af verdens helt store finansielle aktører, er nu mindre værd end sin lille danske lillebror.

Det er resultatet af et helvedesår for Deutsche Bank og topchef John Cryan. Nedskrivninger i mangemilliard­klassen, udsigt til alvorlige retssager og bøvl og uro fra ledelsesgangen og ned til yngste kontorfuldmægtig.

Deutsche Bank har mistet sin aura af storhed og soliditet og kæmper med kunder, der flygter, og ikke mindst erhvervskunder, der slet ikke er tilfredse med banken. Det koster – både kunder og euro – og John Cryan har en kæmpeopgave med at vende nedturen.

TDC's topchef, Pernille Erenbjerg. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER.

Er der nogen på linjen?

Ansvar kan ikke gradbøjes. Derfor falder TDCs nedtur altså direkte tilbage på koncerndirektør Pernille Erenbjerg – uanset at hun blot har siddet på toppen af telekoncernen siden august 2015.

Det er en hård tid for TDC. Kunderne er illoyale, shopper rundt og det uanset, om det er private eller erhvervskunder. Læg dertil, at kundebehovene ændrer sig hurtigere, end selskaber som TDC kan følge med.

Det kæmper TDC og Pernille Erenbjerg med at tage bestik af, og det er åbenlyst ikke let. Det blev tydeligt forleden, hvor TDC måtte gennem en milliard­nedskrivning i kroner – og samtidig måtte »nedskrive« eventuelle aktionærforventninger til udbytte den kommende tid.

Nu skal en ny strategi vise vejen, men foreløbig må aktionærerne væbne sig med tålmodighed og håbe, at ny direktør og ny strategi kan løse de mange udfordringer.