Her er ugens opture og nedture i dansk erhvervsliv

I ugens løb blev ejeren af Fitness World lige markant rigere og også en nordjysk bankdirektør fik noget at smile af. Til gengæld måtte Novo-kronprinsen abdicere og PFA-bossen fik flere bekymringer.

I denne uge solgte Henrik Rossing de fleste af sine aktier i fitnesskæden Fitness World. Angiveligt til en samlet pris for hele virksomheden på et sted mellem to og toenhalv mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Altschul Michael


Ugens opture:

Hovsa, en ny milliardær

Kan man stadig i dagens Danmark snige sig under radaren og pludselig springe ud som ukendt milliardær? Ja, det kan man faktisk godt. Henrik Rossing er en af dem, der har taget turen.

I denne uge solgte han de fleste af sine aktier i fitnesskæden Fitness World. Angiveligt til en samlet pris for hele virksomheden på et sted mellem to og toenhalv mia. kr. Rossing-familien ejer 74 procent af Fitness World. Køber er den norske kapitalfond FSN. Mens fitnesskæden er velkendt i bybilledet over det ganske land, har ejeren Henrik Rossing ført lav profil, mens han har bygget kæden med de 152 centre op. Og han så også helst, at hans navn slet ikke blev nævnt i forbindelse med salget af Fitness World.

Gossipperne har forståelse for, at mange rigmænd i Danmark ønsker at leve i anonymitet. Dels af hensyn til den personlige sikkerhed, dels for at undgå alt for mange »tiggerbreve«. Formuen er Rossing-familien vel undt, også pragtvillaen ned til Øresund på Hambros Allè i Hellerup. Som milliardær-Kändis er det dog nok svært fortsat at flyve under radaren.

Point til Lasse fra Aalborg

Indrømmet, gossipperne har en svaghed for bankkongen i nord, direktør Lasse Nyby, som bestyrer regionalbanken Spar Nord. Han leverer jo.
Bankregnskaberne strømmede ind i denne uge, timingen var ikke optimal, eftersom aktiemarkedet generelt dykkede. Men rent faktisk var der mange gode bankregnskaber i mellem. Og gossipperne har valgt Lasse Nyby som ugens vinder på bankmarkedet efter et tæt opløb med Frøsig fra Sydbank og Thomas Borgen fra Danske Bank. Tænk sig, måske bliver det snart igen populært at være bankdirektør.

Men Nyby har stort set medvind på alle sine nøgletal i regnskabet. Det er ikke dårligt i et nordjysk marked, der også huser udkants- og vandkantsområder i det nordjyske. Her skal man se sig for, når man låner penge ud. Og det synes Lasse Nyby og hans folk at have gjort. Skal de selvfede gossippere løfte pegefingeren en anelse, så må det være med advarslen til Lasse Nyby om til stadighed at have et vågent øje på omkostningerne.

Bilkonger i overhalingsbanen

Det er en lukrativ forretning at sælge nye biler til danskerne. Selv med verdens højeste bilafgifter. Det er en branche, der styres af bilfamilier igennem generationer.

En af de største er firmaet Ejner Hessel A/S fra Tilst ved Århus, hvor Bjarne Hessel i dag er topchef og familieoverhoved. Trods et noget lunkent privatforbrug køber danskerne nye biler som aldrig før. Hessel-firmaet har således rundet tre mia. kr. i omsætning i 2014, og det har givet et overskud på 33 mio. kr. til Hessel’letterne. Dermed lægger Hessel sig i overhalingsbanen sammen med en anden og endnu større bilkoncern, nemlig familierne bag Semler Holding, som også har stor succes.

Hessel er autoriseret forhandler af Mercedes, Renault, Dacia og Smart med 21 forretninger spredt ud over Danmark. Udfordringen fremover er dog at få bundlinjen til at vokse lige så meget som toplinjen. Avancen på nye biler bliver lavere og servicebesøgene færre.

(Artiklen fortsætter under indslaget)

 

Ugens nedture

Bliv aldrig kronprins

Det er sin sag at blive udnævnt til kronprins. Spørg bare Novo Nordisk nu forhenværende af slagsen, Kåre Schultz.
Hans exit fra Novo Nordisk bekræfter den gamle historie om, at det værste, der kan ske en fremadstormende medarbejder eller politiker er, at få prædikatet »kronprins«.

De historier kender vi også her på Gossipredaktionen, hvor undertegnede som »juniorredaktør« jo aldrig ville indrømme at være en slags kronprins for seniorredaktør Hansen – der tilsyneladende fortsætter karrieren til evig tid.

Tilbage til Novo Nordisk. For det ikke bare rumler, men formeligt buldrer af en kæmpe kamp i topledelsen. Mange havde jo troet, at alt var klappet og klart, og at Lars Rebien Sørensen ganske snart ville forlade sin direktørpost. Men noget tyder på, at bestyrelsesformand Göran Ando ikke ville have Kåre Schultz, og det efterlader mange spørgsmål – bl.a. hvem i bestyrelsen, der satsede på Schultz, og hvad der nu sker med dem.

Velkommen til virkeligheden, Polack

Det er sin sag at sætte sig for bordenden i en stor virksomhed som – f.eks. PFA, hvor Allan Polack er ny topchef.
Ansvaret ligger kun ét sted og alle kigger ens vej – således også nu, hvor PFA mister to uhyre vigtige topchefer, aktiechef Jesper Langmark og obligationschef Poul Kobberup, der begge rykker til konkurrenten Danica.

Der er ikke noget, der tyder på, at de to skifter til konkurrenten, fordi de ikke kan med Allan Pollack. Måske er forklaringen så banal, at de to begge var snævert koblet til den linje, som tidligere PFA-direktør Henrik Heideby havde lagt, og at det med den nye ledelse derfor er tid til at tage springet ud i nye udfordringer.

Tilbage står imidlertid, at Allan Polack skal ud og finde erstatninger for Langmark og Kobberup, der har været vigtige i PFAs arbejde på at hive afkast hjem, og det giver helt naturligt sine udfordringer. Omvendt kan han så sætte sit eget hold i ledelsen, og det har jo også sine fordele.

Aben sidder på Kurt Ankers skulder

Det kan godt være, at mange har haft travlt med at skælde ud på DLH-direktør Kent Arentoft, der som Business skrev forleden, henter 17,8 mio. kr. for at være med til at lukke trækoncernen DLH ned.

Men selvom vi sagtens kan diskutere, om Kent Arentoft har vist sig at være sine mange millioner værd, så er skylden for den vilde kontrakt jo selskabets bestyrelsesformand, Kurt Anker Nielsens.

Hvordan han har kunnet udstyre sin direktør med en så givtig kontrakt er i bedste fald uforståelig. Hvordan formanden har udstyret direktøren med en aflønning, som ikke er koblet op på mandens præstationer og virksomhedens resultater er ubegribelig.

Det er en grim, grim sag, der efterlader store spørgsmål, men desværre ingen svar fra de implicerede. Det er ikke alene grimt, men nærmest en hån mod DLH-aktionærer, der har set deres værdier blive udhulet og nu betaler en ublu regning.