Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv

Se denne uges op- og nedture

Saxo Bank grundlæggeren - Lars Seier Christensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens Opture

OBS OBS OBS BILLEDMANIPULERET. Lego pressemøde. Fremlæggelse af regnskab ved Jørgen Vig Knudstorp Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen.

Plastikmanden

I perioder har Jørgen Vig Knudstorp nærmest haft fast plads på gossipredaktionens vinderliste – faktisk i en grad, så man skulle tro, at vi blev smurt for at vælge ham.

Men gossipredaktører kan hverken smøres ellers betales med plastikklodser – og da slet ikke klodser lavet på oliebaseret plastik.

Men når Jørgen Vig Knudstorp nu igen ender på vinderlisten, så skyldes det ikke nye, flotte regnskaber, men i stedet et nyigangsat arbejde med at erstatte den oliebaserede plastik i klodserne med en mere bæredygtig af slagsen.

Det er en vej, som selv Lego ikke kommer udenom, men hvor Lego igen tager dagsordenen på den gode måde. Hvor andre producenter måske ville kæmpe imod, så spiller Lego med og vælger at sætte nye standarder på området – og samtidig presse konkurrenterne.

Det er imageopbyggende og kan ende som en meget sjov forretningsmæssig tanke. Og det vinder i hvert fald Jørgen Vig Knudstorp endnu en plads på vor lille vinderliste.


Frem fra skjulet

Indrømmet. Vi har været i tvivl, om han stadig »fandtes«. Vi taler David Hellemann, den tidligere meget fremtrædende embedsmand, som siden år tilbage slår sine folder i toppen af den danske del af Nordea.

På gossipredaktionsgangene har vi imidlertid talt om, hvor pokker manden var blevet af. For trods en fremtrædende placering i bankens hierarki, så har vi intet hørt fra ham, næsten intet hørt om ham – faktisk i en grad, så spekulationerne begyndte at tage til i styrke.

Nu er stilheden slut. David Hellemann slog til tidligere på ugen som motor i en omfattende organisationsændring i Nordea, hvor mange i ledelsen får nyt job, og hvor strukturerne vendes godt og grundigt.

Det var noget af dét, som vi forventede fra Hellemann. Nu bliver det spændende, hvordan ændringerne tages imod – og virker. Og spændende om vi nu vil høre meget mere til Nordea-bossen uden for banken.

Indrømmet. Vi har været i tvivl, om han stadig

Saxo Bank grundlæggeren - Lars Seier Christensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Bingo til Saxo-ejerne

Nu er det ikke en done-deal. Men noget tyder på, at der er omkring 1,5 mia. gode danske kroner på vej ind på kontiene hos aktionærerne i Saxo Bank med de to storaktionærer Kim Fournais og Lars Seier Christensen som de store vindere.

For de to er ved at lande en aftale om et salg af ca. 15. pct. af aktierne i Saxo Bank til en indonesisk køber – et salg, som ikke alene er guldrandet, men som samtidig åbner for et enormt kundepotentiale i Asien. Saxo Bank er som sådan allerede globale, men med asiatiske ejere vil det åbne nye døre og muligheder.

Salget er blot et skridt i retning af en proces, hvor Saxo Bank kan ende med at blive børsnoteret. Det siges at være Kim Fournais og Lars Seier Christensens ultimative mål. Det siges nemlig, at de længe har pønset på at finde en vej ud af deres livsværk, som begyndte i side-gaderne, men i dag er en betydelig netbaseret investeringsbank.

Ugens nedture

Torsdag d. 11. september. Reportage fra arrangementet "Sundhedsindustriens Dag" i Industriens Hus. Med oplæg fra blandt andre Karsten Dybvad, adm. direktør i DI, Sundhedsminister Nick Hækkerup, regionsrådsformand Sophie Hæstrup Andersen og Lars Rasmussen, direktør i Coloplast. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper.

Mr. Clean-Sheet på skovtur

Det er endnu for tidligt at fælde en endelig dom over business-Danmarks Mr. Clean-Sheet, Coloplast-topchefen Lars Rasmussen. Men fadæsen i USA har givet grimme pletter på CVet. Og aktiemarkedet har i hvert fald fældet sin foreløbige dom, nemlig ved at handle den ellers succesfulde Coloplast-aktie 10-12 procent ned i pris.

Anledningen er en noget dunkel sag fra USA. Det amerikanske justitsministerium undersøger Coloplast for urent trav, bla. i forbindelse med salgsfremstød på det amerikanske marked. Undersøgelsen er baseret på udsagn fra tre whistleblowers, tre tidligere ansatte i Coloplast. Selskabet afviser skyld, men har dog indvilget i et forlig. Derfor kom der i denne uge en nedjustering af regnskabstallene i Coloplast.

Lars Rasmussen har ellers fået meget ros for at have bragt Coloplast frem mod nye højder, siden han tog over i 2008. Lars Rasmussen overlever denne sag, men pletterne er ikke sådan uden videre at tørre af.

Audiens hos Dronningen: Direktør, Jensens Bøfhus Palle Skov Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Luthcke.

Sagen er ikke bøf

Ups og ups. Restaurantejeren Palle Skov Jensen og hans Jensen’s Bøfhus vandt godt nok en meget omtalt sag i Højesteret, men tabte ved folkedomstolen. Sagen om retten til navnet Jensen’s Bøfhus resulterede i en egentlig shitstorm på de sociale medier mod Palle Skov Jensens restauranter, og det – samt en generel utilfredsstillende udvikling – har medført blodrøde tal i regnskabet med et underskud på 30 mio. kr. for hele gruppen.

Jensen’s Food Group A/S er ikke i krise, men kraftigt udfordret. Soliditeten i koncernen er så beskeden, at Palle Skov Jensen i sin ledelsesberetning har måttet henvise til, at bankerne er taget med på råd, en dialog, som det hedder i regnskabet. Det er aldrig rart, hvis man skal i »dialog« med sin bank. Koncernen har en gæld på en kvart mia. kr.

2015 skal være et konsolideringens år, der skal ikke åbnes nye restauranter og Palle Skov Jensen må igen undvære udbytte fra sine virksomheder.

Hva’ nu Nalle?

Trofaste gossiplæsere vil vide, at både junior- og seniorredaktøren har været ude med riven efter Nordea-
formanden Björn Wahlroos, også kendt under navnet »Nalle«. Og det selv om Wahlroos sidder for bordenden i Nordens mest succesfulde storbank igennem de senere år. Respekt for det.

Wahlroos er kendt som en ilter herre og kendt som en formand, der gerne siger sin mening, også selv om det koster på imaget og kan give den daglige ledelse med topchefen Christian Clausen i spidsen grå hår på hovedet. Noget tyder på, at Wahlroos er på udkig efter en ny topchef efter Christian Clausen. En søgeproces er sat i gang. Det er sådan set naturligt nok, Clausen er fyldt 60 år. Men hvad der skulle have været en hemmelig og fortrolig proces er nu blevet en offentlighed. Det styrker ikke just Christian Clausens position, tværtimod. Så hvad nu »Nalle«? Kunne man ikke forestille sig, at en stærk formand også kan kommunikere stærkt og klart om et naturligt skifte på topchefposten? Og husk, når man kommunikerer eksternt, kommunikerer man også internt.