Her er ugens bedste Business Gossip

Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Se hvor hvor disse herrer har placeret sig på listen nedenfor. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens opture

 

Point til Poulsen

Henrik Poulsen administrerende direktør for DONG Energy og Thomas Thune Andersen bestyrelsesformand for Dong Energy holder pressemøde før debut på børsen Fold sammen
Læs mere

Den store triumfator lige nu er dog DONG-topchefen Henrik Poulsen. Umiddelbart en stille og ydmyg topchef udadtil, men på de indre linjer en hard-hitter, en handlingens benhårde førstemand. DONGs forvandling på blot et par år vil sandsynligvis gå over i dansk erhvervshistorie som det største skifte nogensinde. Det er først og fremmest Poulsens aftryk. Effektiv i sin eksekvering som en Nils Smedegaard Andersen fra Mærsk-koncernen.

Kan Henrik Poulsen så læne sig tilbage i chefstolen med et job done? Nej, nu kommer prøvelserne. Han skal nemlig levere varen med store fortjenester og stærke pengestrømme på et marked, hvor man må formode, at konkurrenter begynder at bide ham i haserne og statssubsidierne til grøn energi næppe stiger yderligere, men måske oven i købet reduceres.

I så fald må han finde excelarkene frem på ny for at regne den ud.

Den der ler sidst, ler ...

Anders Eldrup, erhvervsmand og tidligere embedsmand. Fold sammen
Læs mere

»Jeg har det, jeg har det.« Juniorgossipperen kom torsdag styrtende med den sparsomme hårpragt strittende til alle sider og en idé om at gøre ugens gossip­side til et rent DONG-anliggende. Innovation og ideer skal belønnes, så her er vindere og tabere i det følsomme spil om DONG.

Det er svært at komme uden om den tidligere topchef Anders Eldrup som en af vinderne. Med masser af fejlbeslutninger, men også med en stædig tro på, at DONG kunne forvandles fra en gammeldags sort energiforretning til en fremtidssikret grøn forrretning. Det kostede blod, sved og tårer – og en fyreseddel til Eldrup, men visionen og pladsen til de berømte guldfugle er Eldrups fortjeneste. Det paradoksale – set med virksomheden DONGs øjne – er, at fyringen måske kom på det helt rigtige tidspunkt. Visionen var sat i søen, men ville Eldrup være den rette til at effektuere den? Tjah, bom-bom-bom. En afgørende plads i DONG-historien er han sikret.

Hjorts dollargrin

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere

Finansminister Claus Hjort Frederiksen er en hyppig gæst i gossip-universet. Sådan må det være, når det handler om penge og ledelse – Claus Hjort sidder trods alt på den suverænt største pengekasse i dronninge­riget. I sidste uge blev Claus Hjort sendt ned, fordi han modvilligt skulle håndtere de tabte milliarder i Togfonden. I denne uge ryger gossippernes tommelfingre så op, fordi finansministeren får lidt ekstra at gøre godt med, når han om et par uger indkasserer otte-ni milliarder kroner fra salget af DONG-aktierne. DONG-børsnoteringen fik helt som ventet nogle politikere op af stolene, men Claus Hjort kan tage det roligt. Kritikken fra yderpartierne rammer forbi ham og tilbage på hans forgænger i embedet, socialdemokraten Bjarne Corydon.

Claus Hjort kan afvæbnende slå ud med armene med et »jeg administrerer såmænd bare tidligere tiders beslutninger«. Alt imens han i sit stille sind kan glæde sig over de mange DONG-milliarder – de luner i statskassen.

Ugens nedture

 

Blæst af banen

Fritz Schur (afgående formand). Fold sammen
Læs mere

Åh ja, ham Anders Eldrup. Det var jo ikke ligefrem fordi, at han og Fritz Schur fremstod som de bedste venner i DONG-tiden.

De gjorde godt nok meget ud af, at de havde et udmærket forhold forretningsmæssigt, men set udefra var det tydeligt, at tonen de to imellem var kølig. Måske nærmest iskold.

Derfor må det også gøre ondt på DONGs daværende bestyrelsesformand, Fritz Schur, at det nu er Eldrup, der ikoniseres som en af motorerne bag den massive udvikling i DONG. Og ondt må det også gøre på Schur, at det er Eldrup, der fremstår som den visionære, mens Schur huskes som manden, der fyrede Eldrup.

Det var mange detaljer i sagen om fyringen af Anders Eldrup. Problemet for Schur er, at det er den kluntede fyring og ikke hans øvrige indsats som formand, der huskes.

I princippet er det jo fortid nu. Men mon ikke det stadig gnaver?

Blågule af ærgrelse i Galten

Flemming Høj Hansen, Galten Elværk. Manden i midten. Fold sammen
Læs mere

Når vi taler om store vindere, så må vi også huske og tale om (små) tabere i efterspillet efter DONG-børsnoteringen.

Jeg kan ikke lade være at tænke på tidligere direktør i Galten Elværk, Flemming Høj Hansen – og hans lokale ejere – som tabere i spillet om børsnoteringen.

For mens en stribe andre små og mindre elselskaber købte aktier for at holde ejerandelen oppe, da Goldman Sachs blev investor i DONG, takkede Galten Elværk som den eneste nej.

Det har kostet en anseelig ekstrafortjeneste, eftersom det lille elværks ejerandel så blev kraftigt reduceret. Man skal dog huske, at der stadig ligger aktier for nu cirka 600 millioner kroner på bogen, så helt ringe er det trods alt ikke for borgerne med ejerskab af elværket, der siden er fusioneret ind i en lidt større aktør i Østjylland.

Sursødt for Corydon

Arkivfoto: Bjarne Corydon. Fold sammen
Læs mere

Vi behøver vel ikke at rippe op i de gamle – og dybe – politiske sår, som salget af DONG-aktier til Goldman Sachs kostede en række implicerede politikere.

Men børsnoteringen af DONG giver nu alligevel anledning til at hive Bjarne Corydon – landets daværende finansminister – frem fra konsulent­gemmerne og pege fingre af konsekvenserne af Goldman Sachs-sagen.

For nok håndterede Corydon salget køligt og professionelt. Og han vil garanteret til sin død fastholde, at salget var både rigtigt og til den rigtige pris, men konsekvenser for Corydon fik salget altså.

På samme måde, som salget trak spor hos SF, kostede Goldman Sachs-salget vel stort set al Corydons politiske goodwill – i hvert fald hos flere partier. Og den slags kan politikere jo ikke leve uden – uanset om man er kølig og professionel som Corydon eller ej.